Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj imate zabuhle oči?

24. 1. 2024; 02.00
Avtor: Bodi Zdrava
vnetje oči

foto: Profimedia

Čeprav je vzrokov za zabuhle oči kar nekaj, je ne glede na njih ta vedno enak. Oči postanejo nabuhle zato, ker se v izredno tankem tkivu okrog njih nabere voda. Zaradi te akumulacije vode predeli okoli oči postanejo na videz otečeni in izbočeni. Tankost tkiva okrog oči je tudi razlog za to, da zabuhlost lažje opazimo in težje skrijemo.

Alergije


Alergije so seveda najbolj očitni razlogi za zabuhlost oči. Tanko tkivo okrog njih je izredno občutljivo, in ko pride v stik z alergeni, kot so cvetni prah ali živalski delci, oteče. K zabuhlosti pripomorejo tudi alergeni, ki pripotujejo po nosu. Če je alergija vzrok za vaše zabuhle oči, jih bodo navadno spremljali tudi drugi simptomi, kot so srbeče oči in solzenje, v nekaterih primerih pa tudi suha in luščeča se koža okrog oči. Navadno si proti temu lahko pomagate z ustreznimi zdravili, ki jih v lekarnah lahko dobite brez recepta, vsekakor pa je najpametneje pri zdravniku preveriti, kateri so tisti alergeni, ki vam povzročajo težave z očmi.

Konjunktivitis


Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, ki ga v pogovornem jeziku, zlasti izpeljano iz angleško govorečega sveta, poznamo pod imenom rožnate oči (»pink eye«). Spremljajo ga rdeče otečene oči, ki močno dražijo in srbijo, se močno solzijo in izločajo značilno lepljivo snov, ki tvori strjene »drobtine« v kotičkih očes zjutraj. Povzročajo ga lahko tako bakterije kot virusi, lahko pa tudi alergija. Konjunktivitis lahko spremlja tudi nekatere oblike prehladov ali respiratorna obolenja, navadno pa izzveni v približno desetih dneh, razen pri alergijskem konjunktivitisu, katerega prisotnost je pogojena s prisotnostjo alergijske reakcije.

Pretirana raba kontaktnih leč


Če ste uporabnik kontaktnih leč, večinoma poznate pravila glede njihove uporabe. Okulisti svetujejo dnevno uporabo največ osem ur, skrajna še dopustna meja je dvanajst ur, sami pa vemo, da leče navadno nosimo krepko več kot dvanajst ur na dan. Pogosto utegne biti to tudi razlog za to, da so naše oči zabuhle. Leča je namreč neke vrste ovira za kisik na poti do našega očesa. Preprečuje, da bi na mestu, kjer se leča dotika očesa, kisik prehajal v očesno zrklo, predolga prekinitev pretoka pa lahko pripelje do oteklosti roženice. Še slabše je, če leč pred spanjem ne odstranite.

Preslana hrana
Kadar uživate pretirano slano hrano, natrij v vašem telesu povzroči zadrževanje vode. Čeprav morda tega na telesu takoj ne opazite, pa je precej bolj opazno na predelu okrog oči, ki je, kot že rečeno, veliko bolj tanek in občutljiv. Podobna težava vas lahko doleti tudi, če uživate preveč hrane z ojačevalci okusov. Če je pretirano slana in predelana hrana del vaše vsakdanje prehrane, zna biti, da je to razlog za vaše zabuhle oči, kar pomeni, da bo težava z očmi izginila takoj, ko boste omejili vnos natrija v telo.

Preveč alkohola
Zabuhle oči so stranski učinek pitja alkohola predvsem zaradi tega, ker alkohol povzroča splošno zabuhlost telesa, kadar ga uživamo v prevelikih količinah. Vzrok za to je znižana raven protidiuretičnega hormona, ki jo povzroča alkohol. Poleg tega pa alkohol otežuje spanec (kljub nasprotnemu prepričanju), zaradi česar so naše oči videti še toliko bolj utrujene in zabuhle. 

prejšnji članek
Čarobna zima na toplem blizu doma
Življenjski slog
Čarobna zima na toplem blizu doma
naslednji članek
Domači recept, ki hitro olajša kašelj
Zdravje
Domači recept, ki hitro olajša kašelj