900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pri nakupu sončnih očal nikar ne izberite ponaredka!

16. 6. 2019; 02.00
Avtor: Zoran Franc, Novice Svet24
nakup sončnih očal

Očala, kupljena na tržnici, nimajo zagotovil ustreznosti. foto: Dreamstime

Pred začetkom poletja so nas opozorili na nevarnost nakupa ponarejenih očal. Oči so še posebej v nevarnosti v poletnih mesecih, zato se ne igrajte in ne kupujte ponaredkov, pa če so še tako lepi.

Zdravniki opozarjajo, da je ob nakupu sončnih in korekcijskih očal treba biti še posebno pazljiv, ali gre za originalni izdelek ali ponaredek, saj imajo lahko slednji negativen učinek na vaše oči. Ljudi pozivajo, da naj očala kupujejo izključno pri pooblaščenih trgovcih, in ne na spletu. UV-sevanje je nevarno tudi za oči, saj že kratkotrajna izpostavljenost povzroča oteklino na očesni roženici. Poskrbite za zaščito, pa se boste izognili neprijetnim in celo nevarnim zdravstvenim težavam. Oči imamo za zdaj samo ene.

UVC, UVB in UVA

V osnovi UV-sevanje glede na valovno dolžino delimo v UVC-, UVB- in UVA-sevanje. UVC-sevanje je najbolj nevarno za oči. Na srečo večino tega sevanja absorbira ozonski sloj, zato do zemeljske površine sploh ne seže. Ozonska plast ustavi tudi večji del energije UVB-sevanja, ki ima krajšo valovno dolžino, del teh žarkov pa kljub temu doseže zemeljsko površino. V nizkih odmerkih UVB-žarki spodbujajo tvorbo kožnega pigmenta (melanina), ki povzroča, da koža na soncu potemni. Roženica absorbira vse UVB-žarke. Čezmerna izpostavljenost UVB-sevanju povzroča snežno slepoto. To je prehodna in boleča opeklina roženice, ki jo povzročijo neposredni sončni žarki, zlasti na visoki nadmorski višini, ali pa sončni žarki, ki se odbijajo od površine snega ali vode.

Poškodba lahko nastane že v eni sami uri, težave v obliki rdečega očesa, fotofobije, bolečine, solzenja in izgube vida pa se razvijejo šele čez šest do 12 ur.

Predolga izpostavljenost soncu brez zaščite lahko resno ogrozi vaše oči. foto: Dreamstime

Kako se zaščititi?

Najboljši način, da zaščitimo svoje oči, je, da vedno, kadar smo na prostem, nosimo zaščitna sončna očala. Ta morajo absorbirati 100 odstotkov UVA- in UVB-žarkov ter večino modre svetlobe. Izbirajmo med velikimi okvirji, ki zaščitijo tudi kožo okrog oči, in taka s stranskimi ščitniki, da se izognemo svetlobi, ki prihaja od strani. Uporaba slamnikov oziroma klobukov s širokimi krajci prepreči vdor svetlobe od zgoraj in prav tako zmanjša izpostavljenost oči UV-sevanju, tudi do 50 odstotkov, pravijo.

Preberite tudi: Vstopnine in parkirnine na slovenskih naravnih kopališčih. Kliknite TUKAJ!

očala tržnica

očala tržnica foto: dreamstime

prejšnji članek
Če boste poleg računalnika postavili rastlino, bodo vaše oči manj suhe
Zdravje
Če boste poleg računalnika postavili rastlino, bodo vaše oči manj suhe
naslednji članek
Sadni mavrični sladoled – naredite ga sami!
Kulinarika
Sadni mavrični sladoled – naredite ga sami!