Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tako je videti nevarna rastlina, ki povzroča opekline

28. 6. 2019; 03.00
Avtor: V. M.
orjaški dežen

foto: Profimedia

Strupena kobulnica imenovana orjaški dežen izvira s Kavkaza in srednje Azije. Najdemo jo tudi na naših tleh, ravno v teh dneh pa po spletu krožijo zastrašujoča opozorila, saj naj bi stik z rastlino povzročal hude opekline. Preverimo, kako jo prepoznati in v katerih primerih se na koži v resnici razvije reakcija ...

Domorodni navadni dežen ni nevaren in prav nič škodljiv, druga zgodba pa nastopi ob stiku s tujerodnim orjaškim deženom, ki se je razširil tudi na naših tleh. Orjaški dežen namreč raste na lokacijah po vsej Sloveniji, največ ga je moč zaslediti v Ljubljani in njeni okolici. Z vrtov se širi zlasti vzdolž cest, železnic, gozdnih robov, pa tudi vzdolž vodotokov ter na ekstenzivne travnike in polja. Cveti ravno v teh dneh, sicer pa od junija do septembra.

Kaj se zgodi ob stiku z rastlino?

Če se boste rastline samo dotaknili, vam slednje ne bo povzročilo nobene nevšečnosti. Težave pa nastopijo, če pridete v stik z njenim sokom. Slednje se lahko zgodi, ko se denimo pretrga steblo ali v primeru, da zmečkate liste. Huda reakcija se pokaže, če je koža potna in izpostavljena soncu. A še to ne takoj po stiku s sokom, reakcija se namreč pojavi šele čez dan ali dva, sprva v obliki srbečice, ki preide v rdečino in oteklino, zatem lahko sledi nastanek bolečih mehurjev.

Ojaški dežen prepoznate po rdečih pikah na steblu in nazobčanih listih. foto: Pop tv

Ločite strupeni dežen od domorodne rastline

Čeprav je orjaški dežen na naših tleh redka rastlina, je prav, da jo znamo prepoznati oz. jo ločiti od povsem nenevarnega domačega dežena.

Razliko boste opazili že na samih listih: pri orjaškem deženu so slednji drobno nazobčani, medtem ko pri navadnem deženu listni rob ni zelo nazobčan. Pozori bodite tudi na drobne škrlatne pike, ki so razporejene po steblu – le te se nahajajo zgolj na orjaškem deženu, steblo navadnega dežena jih nima, lahko pa je celotna površina stebla obarvana rdečkasto.

Če opazite orjaški dežen, o tem obvestite strokovnjake prek spletne strani tujerodne-vrste.info.

Tako je videti tujerodni orjški dežen.

Tako je videti tujerodni orjški dežen. foto: Zavod Symbiosis

prejšnji članek
Ali poletna obutev res škodi zdravju?
Zdravje
Ali poletna obutev res škodi zdravju?
naslednji članek
Popoln poletni kos je ....
Moda&Lepota
Popoln poletni kos je ....