Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bakterije, ki skrbijo za zdravje, lepoto in dobro počutje

7. 7. 2018; 01.00
Avtor: Bodi zdrava
probiotik

Krema s probiotiki je lahko v veliko pomoč, saj odpravlja suhost in srbečico. foto: Profimedia

Probiotiki so sestavni del črevesne flore in pripisujemo jim vse zasluge za naše odlično zdravje in počutje. Preprečujejo namreč naselitev in razmnoževanje škodljivih bolezenskih bakterij, pospešujejo sintezo vitaminov in izboljšujejo aktivnost encimov.

Pripomorejo tudi k boljši telesni odpornosti. A kdaj jih je smiselno jemati in na kaj moramo biti pri nakupu prehranskega dopolnila pozorni?

Že vrsto let je prepričanje, da je za vzpostavitev ustrezne flore treba nevtralizirati vse bakterije. Danes znanost priznava bakterije za koristne, nekatere pa celo nujno potrebne za življenje. Pretirana uporaba razkužil in biocidov v zadnjih desetletjih je povzročila, da so slabe bakterije vse bolj odporne in povzročajo vse več okužb. Obstajajo tudi dobre bakterije, probiotiki, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Beseda probiotiki izhaja iz grške besedne zveze pro bios, kar v prevodu pomeni za življenje. Probiotiki so živi mikroorganizmi, nekakšne »prijazne« bakterije, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Pomembni so predvsem zato, ker skrbijo za zdravo prebavo, saj okrepijo črevesni in imunski sistem in zmanjšujejo možnost pojava okužb. Po dobrodejnih učinkih na zdravje pa se probiotiki selijo tudi v kozmetično industrijo.

Od driske do sijoče kože

Odlično zaščitijo črevesno sluznico, kar je dobrodošlo med črevesnimi vnetji, zlasti virusnimi. Laktobacili zmanjšajo ogroženost z rotavirusi, zelo koristno pa jih je jemati tudi ob začetku zdravljenja z antibiotiki, saj več kot za polovico zmanjšajo ogroženost z drisko. Koristijo pri zdravljenju raznih prebavnih težav in pri okužbi z bakterijo H. pylori. V dovolj velikih koncentracijah naj bi pripomogli tudi k zdravi in sijoči koži. Da bi se terapija obnesla, jih moramo jemati najmanj štirinajst dni, da bi se črevo koloniziralo, pa strokovnjaki priporočajo vsaj trimesečno kuro. 

Prednosti tablete z zaščitno plastjo

Probiotični organizmi morajo biti ustreznih vrst, le tako ob naših težavah dejansko zaležejo, o čemer lahko natančneje povprašamo farmacevta. Zelo pomembno je, da so pripravljeni v tako veliki koncentraciji in da so zaščiteni s plastjo – mikrokapsulirani, da sploh lahko živi preidejo skozi želodčno kislino v črevo. V nasprotnem primeru preverimo, ali je preparat izdelan po novem postopku z dvoslojno zaščito, ki najprej tvori gel in tako omogoči, da gredo probiotične kulture skozi želodec nedotaknjene in se nato razširijo po črevesju. Druga zaščita takšnih tablet pa je gosta raztopina, ki podaljša čas v črevesju, da se sevi lahko pritrdijo na črevesne resice in tam omogočijo koristno kolonizacijo.

prejšnji članek
Kako poleti skrbeti za svojo kožo?
Moda&Lepota
Kako poleti skrbeti za svojo kožo?
naslednji članek
Prehranska motnja, za katero morda ne veste, da jo imate
Zdravje
Prehranska motnja, za katero morda ne veste, da jo imate