miso kovac Odkrito.si

Miša Kovača bolezen popolnoma dotolkla

062616_188555_homeopatija_ Svet24.si

Kaznovanje zdravnikov homeopatov

roke manipulacija Petisvet.si

Konec! S takšnimi ljudmi je konec!

FEVZ4577 Svet24.si

212-krat preko 200 metrov - to je leteči Kranjec

meghan harry Svet24.si

Noseča Meghan še bolj zapravlja denar

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

nina wabra Njena.si

Nekdanja voditeljica spet v bitko z rakom

Ne verjemite tem mitom o sončenju
| A.K.

Ne verjemite tem mitom o sončenju

Profimedia

Zdravje vaše kože naj bo na prvem mestu.

Opekline, ki jih lahko povzroči sonce, močno škodujejo vašemu zdravju, zato bodite pozorni, da jih preprečite še pravočasno. Velikokrat pride do opeklin zaradi podcenjevanja sonca, mnogi pa verjamejo mitom o sončenju, čeprav strokovnjaki že leta opozarjajo o neresnicah, v katere so ljudje še vedno prepričani. Zato vam razkrivamo 5 najpogostejših mitov, v katere ne smete verjeti, saj niso resnični.

1. V senci vas sonce ne bo opeklo.

Tudi če se skrivate pod drevesi, dežnikom, senčnikom in podobno, se sončni UV žarki odbijajo od površin okoli vas in vedno pridejo do vaše kože. Zato je pomembno, da vedno uporabite visok zaščitni faktor, tudi če niste direktno izpostavljeni soncu. Če se ne želite več sončiti, vam dermatolog Daniel Glass svetuje, da se zaprete v zaprt prostor, kamor sončni žarki ne dosežejo več. Nikoli se ne sončite sredi dneva, med 11. in 16. uro, kajti takrat je sonce najbolj nevarno, kljub visokemu zaščitnemu faktorju, ki ste ga nanesli na svojo kožo.

2. Če je vreme oblačno, vas sonce ne bo opeklo.

Ne le, da vas sonce lahko opeče, četudi je oblačno vreme, temveč tudi takrat lahko dobite najhujše opekline, saj so UV žarki najbolj intenzivni, če so prisotni oblaki, opozarja znani dermatolog. Zato poleti vedno nanesite zaščitni sloj z visokim faktorjem preden se odpravite od doma, tudi če ni sončno vreme.

3. Če imate temnejšo polt, vas sonce ne bo opeklo.

Vsak tip kože in vsaka polt se na svoj način odzove na UV žarke. A to ne pomeni, da je temnejša koža pred soncem zaščitena, daleč od tega, pravi dr. Glass. Čeprav ste prepričani, da se vam ne more nič zgoditi, ker vam sončenje pusti lepo temno polt in ne rdečice, se motite. Sicer je res, da je melanom pri temni polti manj pogost, je pa koža po sončenju enako poškodovana kot pri osebi bolj svetle polti.

4. Če nanesete sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem, ste zaščiteni za ves dan.

Nobena sončna krema vas ne more zaščititi popolnoma, tudi z zaščitnim faktorjem 50 ne, čeprav je izmed vseh še najbolj učinkovita. Imejte v mislih, da kopanje v slani vodi hitro spere sloj sončne kreme s telesa, zato je priporočljivo, da se z njo večkrat namažemo, sploh na bolj občutljivih mestih.

5. Kožnega raka ne morete dobiti.

Na žalost to ni resnica, kožnega raka lahko dobi prav vsak. Lahko pa na to vplivamo, kolikor je v naši moči in poskrbimo, da se od aprila do septembra vsakodnevno namažemo s sončno kremo preden zapustimo dom, se izogibamo sončenju, če pa se že sončimo, pa se sončimo pred 11. uro dopoldne in po 16. uri popoldne. Poskrbimo za ustrezno zaščito pred soncem tudi v oblačnem vremenu in senci.