Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste vedeli, da sonce zdravi te bolezni?

2. 8. 2019; 03.00
Avtor: A.K.
sončenje, kopalke, morje, poletje

foto: Profimedia

Vemo, da pretirano sončenje škoduje zdravju, pa ste vedeli, da sonce tudi zdravi nekatere bolezni?

Že veste, da nekaterim boleznim sonce koristi? Dokazano je, da uživanje na soncu pozitivno vpliva na psihično zdravje, je preventiva raznim boleznim in zdravi tudi obolenja kože.

Sonce in psihično zdravje

Izogibanje soncu vpliva na padec serotonina, kar lahko vodi k depresiji. Serotonin stimulira izpostavljenost sončni svetlobi, zato je v zimskih mesecih toliko več depresij in slabega počutja. Psihoterapevti in psihologi, ki se ukvarjajo z ljudmi, ki so zboleli za depresijo, svetujejo veliko gibanja na prostem, še posebej ob sončnih dnevih.

Krepi kosti

Znano dejstvo je, da nam sonce zagotovi vitamin D. Le 30 minut v kopalkah je dovolj, da se raven tega vitamina dvigne, kar je pomembno za naše zdravje, saj pomanjkanje vitamina D lahko močno pripomore k nastanku osteoporoze.

Preprečuje raka

Čeprav pretirano sončenje lahko povzroči raka kože, pa ima zmerno sončenje pozitiven učinek na preprečevanje nastanka raka. Sodeč po raziskavah, tisti, ki ne živijo v krajih, kjer je veliko sonca, imajo več možnosti, da zbolijo za rakom črevesja, jajčnikov, prostate ali trebušne slinavke.

Zdravi kožne bolezni

Po podatki Svetovne zdravstvene organizacije izpostavljenost soncu lahko pomaga pri zdravljenju naslednjih kožnih bolezni, kot so psoriaza oz. luskavica, ekcemi, akne in zlatenica. Vseeno pa mora dermatolog svetovati, koliko izpostavljanja soncu je smiselno pri zdravljenju teh bolezni.

prejšnji članek
Ivjana Banić: 'Polne riti vsega imamo'
Svet slavnih
Ivjana Banić: 'Polne riti vsega imamo'
naslednji članek
TrNOVfest za uvod postregel z obilo ljubezni
Svet slavnih
TrNOVfest za uvod postregel z obilo ljubezni
#obraziavenija
obraziavenija