milano, ulični prodajalec
Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Če klimo uporabljate takole, lahko zbolite!

11. 7. 2021; 04.00
Avtor: V. M.
klima zdravje bolezen

foto: Profimedia

Že res, da nam lahko klimatske naprave močno olajšajo vroče dni, res pa je tudi, da lahko ob neprimerni uporabi izzovemo številne neprijetne učinke na naše zdravje.

Pomembno je, da niste izpostavljeni prevelikim temperaturnim razlikam med zunanjim in notranjim prostorom, saj ima lahko slednje močan vpliv na vaše zdravje.

Pogoste napake pri ravnanju s klimatsko napravo

Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja poudarjajo, da i se morali ljudje zavedati morebitnih negativnih učinkov napačne uporabe klimatske naprave. ''Pogoste napake so, da hladimo prekomerno - preveč in prehitro, da so temperature nastavljene prenizko, da so naprave usmerjene v ljudi namesto stran … Vse to lahko povzroči slabo počutje, glavobol  in številne druge težave,'' pojasnjujejo na inštitutu in dodajajo, da lahko prevelika razlika v zunanji in notranji temperaturi zraka povzroči poslabšanje astme, ali rinitisa (tj. vnetja nosne sluznice). Otroci, starejši ljudje in bolniki so na temperaturne razlike še veliko bolj občutljivi kot odrasli.

klima, hlajenje foto: Dreamstime

Kaj je sindrom bolne zgradbe?

Gre za različne bolezenske znake in simptome, ki jih opisujejo ljudje, ki delajo oz. veliko časa preživijo v stavbah, kjer temperaturo in vlažnost zraka regulira izključno klimatska naprava in kjer ni mogoče odpirati oken.

In na kakšne bolezenske težave se pri omenjenem sindromu pojavljajo? Na inštitutu pojasnjujejo, da slednje delimo na specifične in nespecifične:

Pri specifičnih težavah gre predvsem za okužbe, ki so posledica širjenja mikrobioloških dejavnikov, ali pa za poslabšanje astme in drugih kroničnih bolezni.

Pri nespecifičnih  težavah ne poznamo natančnega  povzročitelja težav. To so lahko srbenje oči, solzenje ali suhe oči, zamašen nos, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, glavobol, težave s koncentracijo in splošno slabo počutje. Možni vzroki so nezadostno prezračevanje, kemijski ali mikrobiološki dejavniki. Tako stanje predstavlja kroničen stres, ki dolgoročno slabi delovanje imunskega sistema.

Uporaba klimatskih naprav v poletnih mesecih pripomore k lažjemu preživljanju vročih dni, vendar s pretiranim hlajenjem lahko dosežemo nasproten učinek.

Uporaba klimatskih naprav v poletnih mesecih pripomore k lažjemu preživljanju vročih dni, vendar s pretiranim hlajenjem lahko dosežemo nasproten učinek. foto: Profimedia

prejšnji članek
Severina in Igor si ne sledita več
Svet slavnih
Severina in Igor si ne sledita več
naslednji članek
Naredite mazila iz zelišč z bližnjega travnika
Zdravje
Naredite mazila iz zelišč z bližnjega travnika