Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hepatitis: Bolniki ne vedo, da so okuženi

20. 7. 2018; 02.00
Avtor: V. M.
foto 1

foto: Dreamstime

Po najnovejših ocenah Svetovne zdravstvene organizacije od 325 milijonov kronično okuženih z virusoma hepatitis B in C, kar 290 milijonov ne ve za svojo okužbo in zato ne išče zdravniške pomoči.

''In tako je 9 od 10 okuženih z virusoma, katerih eden je ozdravljiv (hepatitis C) drugi pa dobro obvladljiv in celo preprečljiv (hepatitis B), prepuščenih naravni poti okužbe, ki lahko pripelje do raka na jetrih ali dokončne odpovedi delovanja jeter in smrti. Samo leta 2015 je za posledicami hepatitisov B in C v svetu umrlo kar 1,34 milijona ljudi,'' pojasnjujejo na UKC Ljubljana.

Številni okuženi niti ne vedo, da so zboleli, saj ne kažejo očitnih znakov bolezni, slednji namreč močno spominjajo na gripo. foto: Dreamstime

Hepatitis, svetovna zdravstvena grožnja

Ker je število smrti zaradi virusnih hepatitisov že preseglo število smrti zaradi HIV/aidsa, je leta 2016 Svetovna zdravstvena organizacija sprejela prvo globalno strategijo o obvladovanju virusnih hepatitisov s ciljem, da do leta 2030 izkoreninimo virusni hepatitis kot javno zdravstveno grožnjo v svetu. ''Cilj strategije je, da do tega leta za 90 odstotkov zmanjšamo število na novo okuženih in za 65 odstotkov zmanjšamo število smrti zaradi virusnih hepatitisov. Za njeno uresničitev pa je potrebno ukrepe, ki vključujejo masivno testiranje in odkrivanje okuženih, njihovo vključitev v zdravstveni sistem, zdravljenje, ozdravitev, dolgotrajen zdravniški nadzor in preprečevanje novih okužb. Resolucijo o taki globalni strategiji je podpisalo, in se s tem zanjo tudi zavezalo, 194 držav članic, med njimi tudi Slovenija, ki pa je takšno strategijo z ukrepi vred kot ena prvih držav v svetu sprejela že pred več kot 20 leti .''

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana bo 24. in 25. julija, med 14.00 in 18.00. uro, potekala akcija testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C. Testiranje bo ANONIMNO, BREZPLAČNO, BREZ NAPOTNICE. Poleg oddaje majhnega vzorca krvi, se boste tam lahko pogovorili z zdravnikom, ki bo tudi odgovarjal na vaša vprašanja. 

prejšnji članek
Tega o lubenici še niste vedeli
Zdravje
Tega o lubenici še niste vedeli
naslednji članek
Čudež, zaradi katerega se Marko Potrč tako dobro počuti
Svet slavnih
Čudež, zaradi katerega se Marko Potrč tako dobro počuti
#obraziavenija
obraziavenija