Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

'Nihče ni vedel, zakaj me boli hrbtenica'

24. 7. 2018; 01.00
Avtor: V. M.
hrbet, vaje

foto: Dreamstime

Ste že slišali za gnojno vnetje sklepov in kosti? Gre za okužbo, ki pogosto prizadene hrbtenico in kolke. Svojo izkušnjo je z nami delila bralka, ki si je mnogo let prizadevala, da bi odkrila, kaj se dogaja z njenim telesom …

''Več let me je močno bolela hrbtenica, zaradi česar sem sprva šepala, sčasoma pa je postala močno težavna tudi sama hoja. Pregledi, na katere sem bila napotena v vseh letih, niso podali ugotovitve, kaj naj bi botrovalo pojavu hude bolečine, ki je z leti postala resnično neznosna. Bila sem obupana, stanje se je vidno slabšalo, vzrok pa je ostajal neznan,'' nam je svojo bitko z bolečinami opisala bralka J.A. (polno ime hranimo v uredništvu) in nadaljevala, da so do prelomne ugotovitve prišli šele nedavno. Eden izmed zdravstvenih delavcev je namreč postal pozoren na nenavadne vrednosti na izvidu in podal sum na bakterijsko okužbo kosti. ''Imel je prav, tekom nadaljnjih preiskav so mi potrdili akutni nehematogeni osteomielitis.''

Ste se že zjutraj prebudili z ostrimi bolečinami v križu? foto: Profimedia

Gnojno vnetje sklepov in kosti

Osteomielitis ali gnojno vnetje sklepov in kosti povzroča bakterija Staphylococcus aureus. Okužbo povzroči vstop bolezenskih klic v telo. Slednje se lahko zgodi skozi sluznice dihal, prebavil, sečil ali preko okvarjene kože (poškodbe). V kolikor klice prodrejo v krvni obtok, jih lahko slednji raznese po vsem telesu.

Pri vnetju pa ne gre le za en tip okužbe. Osteomielitis namreč razdelimo na:

- Akutni hematogeni osteomielitis

Ppogosto se pojavi pri otrocih, prizadene dolge kosti, bakterije se širijo po krvi.

- Akutni nehematogeni osteomielitis

Pogosto se pojavi pri odraslih; prizadene hrbtenico, kolke; nastane s širjenjem okužbe iz okolnega tkiva, čemur lahko botruje: vnos velike količine bakterij v telo, poškodba, operacija, slaba prekrvavljenost tkiva … )

- Kronični osteomielitis

Blažje vnetje kosti, ki traja več mesecev ali celo let.

Kateri simptomi se pojavijo?

Pri akutni obliki gnojne okužbe se pojavi huda lokalna bolečina, ki pogosto onemogoča hojo. Prisotna je lahko tudi rdečica, oteklina, pojavi pa se lahko povišana temperatura z mrzlico. Pri kronični obliki vnetja je bolečina blažja, telesna temperatura rahlo povečana.

prejšnji članek
Na Polkafestu bo dišalo po številnih slastnih kulinaričnih dobrotah!
Svet slavnih
Na Polkafestu bo dišalo po številnih slastnih kulinaričnih dobrotah!
naslednji članek
Divje hujšanje komikov: Vas bo šokiral tudi Sašo Stare?
Svet slavnih
Divje hujšanje komikov: Vas bo šokiral tudi Sašo Stare?