julia roberts 1 Odkrito.si

Julie Roberts sorodniki njenega moža na začetku ...

Lastovke Svet24.si

Po obisku inšpekcije oziroma "mestnih gospa": A ...

nasmeh Petisvet.si

Nešteti razlogi, da nam nasmeh riše ustnice

Damir Topolko Svet24.si

Šarec zahteval menjavo, Alenka ga (še) ne da

meghan beyonce 1 Svet24.si

Se je Meghan kolcalo po starih igralskih časih?

Natalija Gros, Rok Kunaver Njena.si

Tako na dopustu uživa Natalija Gros

rasema in kosovar Njena.si

Konec ljubezni: 'Moj dragi se je zaljubil v ...

Raziskava: Sperma je najkvalitetnejša zgodaj zjutraj
| V. M.

Raziskava: Sperma je najkvalitetnejša zgodaj zjutraj

Načrtujeta družino? Potem iz postelje ne vstanita prehitro ..., Profimedia

Načrtujete naraščaj? Potem vam bo morda v pomoč naslednja ugotovitev znanstvenikov …

Švicarski znanstveniki trdijo, da so spermiji najmočnejši v jutranjih urah. Odkrili so namreč, da je najboljši čas za spočetje otroka ob 7. 30 uri. Slednje so povezali še z meseci v letu, ki so najugodnejši za oploditev, med omenjene so uvrstili marec, april in maj. Po njihovem mnenju ima sperma najbolj zdravo osnovo spomladi.

Strokovnjaki iz Univerzitetne bolnišnice v Zürichu so analizirali vzorce 7068 semenčic moških, starih od 25 do 40 let. Tekom raziskave so preverjali koncentracijo sperme, število semenčic ter njihovo gibljivost, obliko in teksturo. Vodja raziskave dr. Brigitte Leeners pojasnjuje, da se kakovost sperme spreminja 24 ur na dan tekom celega leta. V poročilu, objavljenem v znanstveni reviji Chronobiology International navaja, da so bili najkvalitetnejši vzorci sperme, ki so jih zbrali v jutranjih urah. Leenersova ob tem poudarja, da ima kvaliteta spermijev velik vpliv na povečanje možnosti za zanositev.

Z navedbami švicarskih znanstvenikov pa se ne strinja povsem dr. Hana Visnova iz medicinske klinike za zdravljenje neplodnosti v Pragi. ''Če je le mogoče, je potrebno spodbuditi povečanje kakovosti sperme, toda vse seveda ni odvisno od ure in mesecev v letu. Moški z nizko koncentracijo semenčic se ne bi smeli zanašati zgolj na te dejavnike. Za uresničitev svojih sanj po družini, bodo namreč potrebovali zdravniško pomoč.''