mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Raziskava: Sperma je najkvalitetnejša zgodaj zjutraj

4. 7. 2019; 04.00
Avtor: V. M.
postelja ženska moški črnolsaka odnos spolnost

Načrtujeta družino? Potem iz postelje ne vstanita prehitro ... foto: Profimedia

Načrtujete naraščaj? Potem vam bo morda v pomoč naslednja ugotovitev znanstvenikov …

Švicarski znanstveniki trdijo, da so spermiji najmočnejši v jutranjih urah. Odkrili so namreč, da je najboljši čas za spočetje otroka ob 7. 30 uri. Slednje so povezali še z meseci v letu, ki so najugodnejši za oploditev, med omenjene so uvrstili marec, april in maj. Po njihovem mnenju ima sperma najbolj zdravo osnovo spomladi.

Strokovnjaki iz Univerzitetne bolnišnice v Zürichu so analizirali vzorce 7068 semenčic moških, starih od 25 do 40 let. Tekom raziskave so preverjali koncentracijo sperme, število semenčic ter njihovo gibljivost, obliko in teksturo. Vodja raziskave dr. Brigitte Leeners pojasnjuje, da se kakovost sperme spreminja 24 ur na dan tekom celega leta. V poročilu, objavljenem v znanstveni reviji Chronobiology International navaja, da so bili najkvalitetnejši vzorci sperme, ki so jih zbrali v jutranjih urah. Leenersova ob tem poudarja, da ima kvaliteta spermijev velik vpliv na povečanje možnosti za zanositev.

Z navedbami švicarskih znanstvenikov pa se ne strinja povsem dr. Hana Visnova iz medicinske klinike za zdravljenje neplodnosti v Pragi. ''Če je le mogoče, je potrebno spodbuditi povečanje kakovosti sperme, toda vse seveda ni odvisno od ure in mesecev v letu. Moški z nizko koncentracijo semenčic se ne bi smeli zanašati zgolj na te dejavnike. Za uresničitev svojih sanj po družini, bodo namreč potrebovali zdravniško pomoč.''

foto: Profimedia

prejšnji članek
Ljubljana festival v znamenju flamenka, jazza, akustike in klasične glasbe
Svet slavnih
Ljubljana festival v znamenju flamenka, jazza, akustike in klasične glasbe
naslednji članek
Zakaj v toplice?
Svet slavnih
Zakaj v toplice?