Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S šentjanževko nad opekline in vnetja

28. 6. 2021; 03.00
Avtor: Zoran Franc
šentjanževo olje

Šentjanževega olja ni pametno kombinirati z antidepresivi. foto: Profimedia

Na vrtu je zacvetela rastlina, ki je v ljudski medicini zelo priljubljena in tudi precej raziskana. Čaji pomagajo pri depresiji, olje pri sončnih opeklinah.

Ali ste vedeli, da je šentjanževka dobila tako ime zato, ker cveti konec junija, ko goduje Janez Krstnik? Uporabna v ljudski medicini je že tako dolgo, da bi ji lahko rekli prastaro zdravilo. Uporablja se tako zunanje kot notranje in ima širok spekter učinkovanja. V ljudski medicini se uporablja predvsem pri različnih psiholoških stanjih, kroničnih glavobolih, opeklinah, hemoroidih, pomagala naj bi tudi po prekrokani noči.

NAD DEPRESIJO IN ŽALOST

Najbolj raziskan namen uporabe so depresivne motnje in zdravila, ki vsebujejo dobro okarakteriziran posušen alkoholni izvleček šentjanževke. Takšni izvlečki iz šentjanževke učinkovito zdravijo blage do srednje hude depresije. Deluje kot nekateri antidepresivi, ki dvigujejo raven serotonina v možganih in tako blažijo čustveno nelagodje, depresijo, anksioznost in pomirjajo. Največja prednost šentjanževke je ta, da ne povzroča zasvojenosti in utrujenosti.

čaj iz šentjanževke foto: dreamstime

ČAJ ZA POMIRITEV

Ste imeli naporen dan? Kaj dan, kar teden? Privoščite si skodelico čaja šentjanževke, ki vam bo pomagala pri sproščanju po stresnem dnevu. Pripravimo ga tako, da dve čajni žlički suhe rastline prelijemo s skodelico vrele vode in namakamo 10 minut. Nato odcedimo, dodamo med ali limonin sok in pijemo v požirkih.

OLJE ZA ZUNANJO UPORABO

Precej poznano sploh v ljudski medicini je šentjanževo olje. Uporabljamo ga za zdravljenje ozeblin, blaženje reakcij po pikih žuželk, za hitrejše celjenje površinskih ran, pri blažjih opeklinah tudi sončnih, hemoroidih …

RECEPT: Šentjanževo olje pripravimo tako, da naberemo cvetoče poganjke šentjanževke. Pri tem pazimo, da niso mokri. Sproti jih nabiramo v steklen kozarec, a jih ne tlačimo. Ko je kozarec poln, čez cvetove nalijemo olivno olje, tako da prekriva vse poganjke. Zapremo in damo na sončno mesto za tri tedne. Vmes večkrat pretresemo. Nato precedimo in shranimo v temnejši steklenički.

šentjanževo olje2 foto: Dreamstime

šentjanževka

šentjanževka foto: dreamstime

prejšnji članek
V središču Ljubljane padali šamarji, tam je bil tudi Dončić
Svet slavnih
V središču Ljubljane padali šamarji, tam je bil tudi Dončić
naslednji članek
Tedenski horoskop: prve dni v tednu izkoristite za intelektualno delo
Horoskop
Tedenski horoskop: prve dni v tednu izkoristite za intelektualno delo