Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste omotični in zjutraj komaj vstanete? To je lahko vzrok!

20. 7. 2023; 02.00
Avtor: R. A., Maja
kokos 1 dreamstime_xxl_97575235

foto: Dreamstime

Če vam je kar naprej vroče, ste omotični in zjutraj komaj vstanete, se je v vašem organizmu morda porušilo razmerje elektrolitov. Bolj ko narašča zunanja temperatura, hujše so težave ...

Kaj so elektroliti?

Elektroliti, h katerim prištevamo natrij, kalij, magnezij in klor, so kemične snovi, ki ob raztopitvi v vodi razpadejo v električno nabite delce, ti pa so v telesu v različnih koncentracijah tako v krvi kot v celicah. Vloga elektrolitov je zelo pomembna. Magnezij je nujno potreben za delo nekaterih encimov, natrij vpliva na količino vode v zunajcelični, kalij pa v znotrajcelični tekočini. S potenjem izgubimo največ natrija in kalija, zato je naš pot slan. Ugotovili so, da bolj ko smo telesno pripravljeni, manj elektrolitov imamo v telesu in manj jih izgubljamo s telesno vadbo ali zaradi visokih temperatur.

Ženske in kalij

Kar polovica žensk ima premalo kalija, saj ga veliko izgubimo ob hormonskih nihanjih, kakršna povzroča estrogen. Morda primanjkljaj tega pomembnega minerala ni tolikšen, da bi ga lahko razbrali na izvidih, vendar pa neravnovesje občutimo zelo hitro, še posebej poleti, zaradi visokih temperatur ali pa diete z veliko soli. Značilno je namreč, da natrij odžene kalij iz celic in da je zato treba paziti na uravnoteženo uživanje obeh mineralov.

Kako uravnovesiti elektrolite?

Z zdravnikom oziroma s farmacevtom se posvetujte o jemanju dodatkov magnezija in kalija, ki sta med elektroliti zmagoslavni par. Magnezij namreč iz celic odplakne vodo in ustvari dovolj prostora za kalij. Veliko kalija in magnezija najdete v špinači, avokadu, krompirju in bananah.

Pijte kokosovo vodo. V enem samem kozarcu osvežilne pijače je 600 miligramov kalija, ne manjka pa niti kalcija, magnezija in naravnega sladkorja. Kokosova voda je eden najboljših naravnih virov mineralov ter idealna pijača v vročih mesecih ali ob hujših telesnih naporih.

foto: Dreamstime

Za hitro vzpostavitev idealnega razmerja elektrolitov priporočajo še uživanje nerafinirane, naravne morske soli ali pa himalajske soli. Morsko sol pridobivajo z naravno kristalizacijo v solnih bazenih. Takšna sol vsebuje poleg natrija in klora še različne minerale, kot so kalcij, kalij, magnezij, jod. Podobno sestavo ima tudi himalajska sol, le joda ima manj kot morska. Priporočamo naslednjo uporabo soli: v steklen kozarec z dobro tesnečim pokrovom dajte nekaj velikih kristalov ali zdrobljeno sol in dolijte toliko vode, da ostane del soli neraztopljen; za 150 g soli zadostuje od 300 do 400 ml vode. Če so kristali zelo veliki, počakajte približno eno uro, da doseže slanica visoko koncentracijo. Nato po potrebi dodajte vodo ali sol, tako da ohranite nasičeno raztopino. Uporabite jo pri kuhanju in masaži, za kopel, izpiranje nosu, higieno ustne votline. Poleti pa priporočamo napitek na tešče, tako da zmešate polovico čajne žličke raztopine in kozarec vode.

Najenostavnejšo elektrolitsko raztopino lahko kupite v lekarni ali pa jo pripravite sami, tako da zmešate pol čajne žličke soli in štiri čajne žličke sladkorja z litrom vode. Dodate lahko še malo pomarančnega soka ali limoninega soka ali nadomestek soli za kalij. Nikar ne uživajte dietetičnih pijač, telo, ki mu primanjkuje elektrolitov, namreč potrebuje tudi nekaj sladkorja, in izogibajte se sadnim sokovom, ki vsebujejo fruktozo.
Dobro vam bo dela piščančja juha.

prejšnji članek
S tem trikom se prah na policah ne bo več tako hitro nabiral
Kulinarika
S tem trikom se prah na policah ne bo več tako hitro nabiral
naslednji članek
Recept za slastne marinirane sardele
Kulinarika
Recept za slastne marinirane sardele