Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zelišče, ki izboljša okus in zdravje

14. 4. 2023; 02.00
Avtor: Zoran Franc
listi bazilike

listi bazilike foto: dreamstime

Bazilika ni zgolj aromatična rastlina, ki jo uporabljamo kot dodatek k hrani, temveč tudi izjemno zdravilna rastlina, ki lahko odpravil številne težave.

Bazilika spada med starejše začimbe, saj jo pridelujemo in gojimo že več kot 3000 let. Izvira iz tropskih predelov Azije, a je danes razširjena po vsem svetu. Spoznamo jo po gladkih, nežnih listih na dotik, ki že ob rahlem trenju sprostijo močno aromo. Vonj je svež in morda celo nekoliko eksotičen, kot če bi pomešali vonj klinčkov in mete.

OKUS

Okus bazilike se od sorte do sorte nekoliko razlikuje. Navadna bazilika ima sladkasto pikantno aromo, s pridihom po klinčkih in janežu. Nekatere druge sorte imajo okus bolj limonast, nekatere celo poprast. Pri tretjih boste zaznali okus po meti in janežu.

KAJ UPORABLJAMO?

Pri baziliki najpogosteje uporabljamo liste. Sveži imajo največ eteričnih olj in spojin, sicer pa so odlični tudi zamrznjeni, nekoliko manj posušeni. Uporabni so tudi cvetni popki in cvetke. Te uporabljamo večinoma pri solatah ali za okraševanje jedi, precej manj pa za pripravo omak ali v zdravilne namene.

KJE JO UPORABLJAMO?

Gotovo velja za nepogrešljivo predvsem v sredozemski kuhinji. Odlična je v različnih omakah in je navadno spremljevalka paradižnika. Z njo bomo izboljšali okus piščanca, masla in tudi morskih sadežev (predvsem školjk in rakovičjega mesa). Ne pozabite nanjo pri pripravi testeninskih jedi in jagnjetine. Toda pri njeni uporabi bodite previdni. Zavedati se morate, da med kuhanjem zelo hitro izgubi svojo aromo, zato jo v začetku dodajte le za okus, da bo jed pravilno zadišala, pa dodajte baziliko tik pred koncem. Kuharji jo navadno natrgajo, lahko jo tudi sesekljate ali narežete na trakove, a se pri tem zavedajte, da bo hitro potemnela. Ne pozabite jo dodati pri pripravi jedi iz bučk, krompirja, mlade koruze, stročnic, pri serviranju predvsem mehkih sirov, paradižnika, pri solatah, picah, rižu …

ZDRAVILNE LASTNOSTI

Nepogrešljiva je za ljudi, ki jih pestijo želodčne in prebavne težave. Pomaga pri odpravljanju napenjanja, zato naj ne manjka pri pripravi stročnic. Pa tudi sicer jo dodajte jedem, ki so težke za prebavo, saj spodbuja delovanje želodca. Bazilika med drugim krepi tek, preprečuje črevesne krče, pomaga ljudem z blagimi depresijami in nervozami ter je odličen afrodiziak. Z njeno pomočjo zdravimo tudi glavobole in prehladna stanja ter afte v ustih. Domači zdravilci pravijo, da pripomore tudi k močnejšemu izločanju mleka pri doječih materah.

1 NAD DEPRESIJO Če vas mučijo depresije in nervoza ali pa ste hitro razdražljivi, si pripravite čaj. Dve žlički posušene bazilike prelijte z 250 mililitri vrele vode in pustite namakati 10 minut. Nato precedite.

foto: profimedia

2 AFRODIZIJAK Bazilika je odličen afrodiziak, saj spodbuja spolni nagon. Priporočajo jo tistim s slabšo potenco. Najbolje bo, če jo uživajo surovo. Za enak učinek bo poskrbel tudi čaj.

Zaželeli si bomo dotika in objema, in to kar takoj, zdaj, zame. foto: Profimedia

3 PLJUČNA OBOLENJA Velja za odlično zdravilo zoper astmo, bronhitis in druga pljučna obolenja. Bolniki naj jo uživajo čim več v hrani. Surovo dodajte k solatam. Strokovnjaki priporočajo tudi, da dnevno spijejo en liter čaja, s katerim bodo pomirili vnete bronhije.

4 ČISTI LEDVICE S pomočjo pripravkov iz bazilike boste hitro odpravili težave z ledvicami. Bazilika med drugim lajša težko in boleče uriniranje. Priporočajo jo tudi pri ljudeh, ki se srečujejo z ledvičnimi kamni.

ledvični kamni foto: Profimedia

5 NAD GLAVOBOL Že eterično olje med prsti zmlete bazilike odpravlja glavobol. Strokovnjaki svetujejo redno uporabo bazilike pri pogostih glavobolih in migrenah. Lahko v obliki čajev ali surovo.

Tudi stres in čustvena vznemirjenost lahko sprožita krč arteriol. foto: Dreamstime

6 NAD AFTE Pri težavah z ustnimi razjedami pripravimo čaj iz bazilike. Dve do tri čajne žličke posušene bazilike vmešamo v dva decilitra vrele vode in pustimo 10 minut. Potem precedimo in mlačno vodo uporabimo za grgranje.

afte foto: Arhiv

7 IZLOČANJE MLEKA Ljudski zdravniki baziliko priporočajo tudi pri zastajanju mleka. Bazilika poskrbi za močnejše izločanje mleka pri doječih materah, pri dojenčkih pa odpravlja krče in trebušne težave.

Takoj ko je nedonošenček zmožen sesanja in požiranja, ga je mogoče dojiti. foto: profimedia

8 IZSUŠENA KOŽA Liste bazilike in njeno eterično olje se v kozmetiki uporablja za nego oslabele, izsušene in zategnjene kože. Odlična pomoč bo tudi pri sončnih opeklinah. Zmleto baziliko z nekaj olivnega olja namažite na prizadeta mesta.

foto: facebook

9 KOŽNI LIŠAJI V veliko pomoč bo tudi ljudem, ki trpijo za luskavico in drugimi kožnimi boleznimi. Odlično čisti in odpravlja lišaje ter izpuščaje. Njeno uporabo svetujejo tudi pri vneti in razdraženi koži.

komolec foto: splet

10 DEZINFICIRA Bazilika je lahko tudi prva pomoč pri površinskih ranah, saj njeni listi delujejo izjemno razkuževalno. Nekoliko jih strite med prsti, nato pa položite na rano ali prasko in preprečite vnetje.

Naj bo škatlica s prvo pomočjo del obvezne opreme v vašem domu.

Naj bo škatlica s prvo pomočjo del obvezne opreme v vašem domu. foto: Profimedia

prejšnji članek
Je bež šminka primerna za vas?
Moda&Lepota
Je bež šminka primerna za vas?
naslednji članek
To se zgodi, če predolgo pogrevamo hrano
Zdravje
To se zgodi, če predolgo pogrevamo hrano