janez poklukar Svet24.si

Aplikacija nima namena preprečevati kopiranja ...

dež, padavine Svet24.si

Krajevne plohe in nevihte še niso rekle zadnje

kristina-timanovska Svet24.si

Kljub Janševemu vabilu beloruske atletinje ne bo ...

viktor orban janez jansa kpv Reporter.si

Skrivnost prodane duše: kako je Janez Janša ...

20210401-01055026 Necenzurirano

Tudi napovedovalec epidemije dobil svojo nagrado ...

Miha Rodman 2 Njena.si

Igralec Reke ljubezni in Usodnega vina zaročen

Pompeji Pixabay Odkrito.si

2000 let stari grafiti iz Pompejev in Herculaneuma...

Odženite polže in pripravite osvežilne in zdrave solate
| Zoran Franc

Odženite polže in pripravite osvežilne in zdrave solate

ograja iz kapucink, dreamstime

Kapucinke niso le čudovit okras, ki privablja čebele in druge opraševalce, temveč so izjemno okusne, zdravilne in sovražne polžem in drugim vrtnim škodljivcem.

Če še niste vedeli, so kapucinke odlična »roža«, ki jo lahko dodate k solatam, prilogam, sendvičem in še kam. Njihov okus zaradi vsebnosti žveplovih spojin spominja na okus vodne kreše ali rukole, kljub temu da z njima nimajo skoraj nič skupnega. Izvirajo iz Južne Amerike, v Evropo pa so jih prvotno prinesli zaradi lepih cvetov in nenavadnih ščitastih listov.

Cvetovi, semena in listi

Kapucinka nosi pomembno ime, velja namreč za rdeči cvet Peruja. Srečujemo jo tudi pod imeni kapucinska kreša ali indijska in mehiška kreša. Prepoznamo jo po posebnem vonju, ki ni najbolj prijeten in spominja na vonj drobnjaka ali česna, a precej blag in nevsiljiv. V kulinariki uporabljamo predvsem liste, cvetove in semena, ki nastanejo takoj po cvetenju in so še mehka. Takrat jih uporabljamo kot kapre.

Foto: dreamstime - listi in cvetovi, kapucinka

Jih lahko kupimo?

Kapucinke kot začimbnice, ki bi jih prodajali v lončkih, praviloma ne bomo našli. Zato jih je najbolje vzgojiti kar doma iz semen, ki jih lahko kupite v vseh bolje založenih trgovinah z vrtnimi semeni. Na voljo vam bodo različne sorte. Predvsem pa se razlikujejo po razrasti. Obstajajo namreč plazeče, ki se bodo razrasle tudi do dva metra, in grmičaste. Liste in cvetove je najbolje nabirati tik pred uporabo, saj hitro ovenijo. Semena poberemo, ko se lepo razvijejo, in jih nekaj shranimo za prihodnje leto, saj je kapucinka enoletnica.

Nad vrtne škodljivce

Tako kot številni ne vedo, da je izjemno okusna in zdrava rastlina, je precej neznano tudi dejstvo, da odvrača listne in krvave uši, prav tako pa tudi gosenice, polže, mravlje in miši. Kapucinka je primerna tudi za zasaditev ob deblih dreves, dobra soseda je tudi s paradižnikom, krompirjem, vrtnicami in fižolom. Ker varuje pred napadi polžev, svetujemo, da jo posejete ob robove gredic.

Foto: dreamstime - kapucinka obrez