Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vodikov peroksid za čiščenje in dezinfekcijo

17. 9. 2018; 04.00
Avtor: Zoran Franc
čiščenje stanovanja 2

čiščenje stanovanja 2.jpg foto: Dreamstime

Zagotovo smo že vsi slišali zanj. Pa veste, da je tudi odlično naravno čistilo doma. Ga že imate spravljenega na polici?

Vodikov peroksid lahko uporabljamo na veliko več načinov kot le za beljenje las. Njegova uporaba je sicer precej pogosta v medicini, v kateri ga uporabljajo za čiščenje ran in tudi beljenje zob. Več kot zaželena sestavina bo tudi na vaši polici za čiščenje doma z naravnimi in okolju prijaznimi čistili, saj ga zaradi njegove kemične sestave (H202) brez slabe vesti lahko umestimo mednje.

Dezinficira in odstranjuje

Velja za močno naravno dezinfekcijsko sredstvo, ki je idealno za čiščenje različnih površin. Za domačo uporabo izberimo triodstotnega. Čeprav boste na policah našli še pet-, osem- in 32-odstotnega, bo ta raztopina več kot dovolj močna. Vodikov peroksid je precej varnejši od belila, saj ne vsebuje kemičnih sestavin, ki bi dražile oči, pljuča, nos in kožo. Deluje proti mikrobom in ubija bakterije, odstranjuje pa tudi umazanijo in kljubuje neprijetnim vonjavam. Vodikov peroksid je odlična rešitev, ko želite očistiti leseno desko za rezanje, trdovratne madeže s ploščic in nerjavečega jekla, obnese pa se tudi na pri čiščenju oblazinjenega pohištva in preprog. Če želite njegovo moč še povečati, ga lahko brez strahu zmešate s sodo bikarbono ali limoninim sokom. A nikar s kisom, saj boste tako ustvarili nevarno in zelo korozivno kislino!

čiščenje, deska za rezanje.jpg foto: Dreamstime

Pomoč v kopalnici

Namesto dragih in tudi zdravju nevarnih čistil, ki jih najdete na prodajnih policah, izberite raje naravno alternativo. Pripravite pasto iz vodikovega peroksida in pecilnega praška ter jo uporabite na robu straniščne školjke, na madežih vodnega kamna, v tuš kabini ... Postopek po potrebi večkrat ponovite.

Odstranite plesen

Imate težave s plesnijo na ploščicah in fugah? Najprej ploščice očistite z običajnim čistilom, jih obrišite do suhega, nato pa predele natopite z nerazredčenim vodikovim peroksidom. Pustite delovati 15 minut, nato pa zdrgnite. Uporabite lahko tudi pasto, ki jo pripravite s sodo bikarbono v razmerju 1:1.

čiščenje kopalnice 2.jpg foto: Dreamstime

Osvežite vzmetnice 

Ko ste vzmetnico posesali, madeže očistite z domačim čistilom. V pršilki zmešajte enako količino vodikovega peroksida in detergenta za pomivanje posode ter sodo bikarbono. Popršite po madežih in popivnajte s čisto krpo. 

Dezinficirajte krpe 

Kuhinjske krpe veljajo za najbolj umazan predmet v gospodinjstvu. Dezinficirajte jih tako, da jih namočite za 15 minut v mešanico, pripravljeno iz vodikovega peroksida in vroče vode v razmerju 1:1.

prejšnji članek
Žalostna usoda priljubljenega Chandlerja
Svet slavnih
Žalostna usoda priljubljenega Chandlerja
naslednji članek
Za zdrave kosti in dobro prebavo
Zdravje
Za zdrave kosti in dobro prebavo