požar avto hiša
Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni vozili, ogenj zajel tudi hišo

zaprti-menedžerji
Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred njim že moral v zapor

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Izotonik iz zelenega čaja čisti telo, jabolčni vam prežene utrujenost

28. 6. 2020; 02.00
Avtor: Zoran Franc
osvežilni napitek 2

osvežilni napitek 2.jpg foto: Dreamstime

S pretiranim vnosom vode v času izdatnega znojenja telo dodatno osiromašimo elektrolitov, vitaminov in mineralov. Zato jih je smiselno nadoknaditi.

Pojav dehidracije, ne glede na to, ali so jo povzročile visoke poletne temperature ali naporen trening, ni jemati za samoumevnega. Hipen vnos vode v dehidrirano telo pa lahko povzroči tudi bruhanje in drisko, zato je v takšnih primerih smiselno ravnati preudarno in premišljeno.

Preveč vode škodi

Ob čezmernem potenju, bruhanju ali driski, ki se pojavijo ob dehidraciji, iz telesa izgubljamo številne elektrolite, ki pa jih velike količine navadne vode ne morejo nadomestiti. Pretirana količina vode telo le še dodatno izčrpa in iz njega »izžame« še tistih nekaj elektrolitov, kar jih je ostalo. To lahko v ekstremnih primerih privede tudi do zmanjšanja ravni natrija v krvi oziroma tako imenovane hiponatriemije ali »zastrupitve z vodo«. In predvsem takrat je še kako pomembno, da znamo telo pravilno hidrirati. Le tako bo lahko pravilno izvedlo vse metabolne procese, na katere opozarjajo nutricisti, ob tem pa svetujejo, da namesto vode izberemo izotonike.

Pomembna razlika v napitkih

Izotonični napitki so pijače z dodanimi elektroliti, solmi in sladkorji, ki telesu povrnejo tisto, kar med povečanim fizičnim naporom ali v času povečanega znojenja izgublja. Velikokrat je izraz izotonik zlorabljen ali pa se zamenjuje z energijskim napitkom. Energijske pijače predvsem poleg sladkorjev vsebujejo razne spodbujevalce, kot sta kofein in taurin, medtem ko v izotoničnih napitkih teh ni. Kljub temu jih mnogi dajejo v isti koš, torej jih uvrščajo med športne napitke, kar je povsem neupravičeno, opozarjajo nutricisti. Ustrezna hidracija in pravilna izbira napitkov (izotoničnih, ne energijskih) neposredno vplivata na prebavo, imunski sistem in splošno zdravstveno stanje.

Zelenjavni in sadni sokovi ter čaji

Pravilna hidracija je v času telesne aktivnosti in visokih temperatur izjemno pomembna. Izberite vodo kot primarno tekočino, ne pozabite pa na sadne in zelenjavne sokove, zeliščne čaje in razne domače »elektrolitske« napitke, saj so odličen vir vitaminov in mineralov.

Hrana, bogata z vodo

Ne pozabite tudi na prehrambne izdelke, bogate z vodo. Izjemno dobrodošli so mlečni izdelki, med katerimi še posebej pogosto posezite po kefirju, jogurtu in kislem mleku. Pomemben je zadosten vnos zelenjave in sadja (citrusov, melon, lubenic, bučk, paradižnikov, kumar), ki vsebujejo okoli 20 odstotkov vode ter številne minerale, vitamine ter antioksidante. In večkrat si pripravite hladno juho, ki bo potešila lakoto in vam povrnila moč.    

ANANAS + ROOIBOS + POPER

Za en napitek (250 ml) potrebujete: 100 g zmletega ananasa ali 100 ml naravnega soka, ščepec popra in 100 ml ohlajenega čaja rooibos. Mešanica bo zmanjšala utrujenost in izboljšala vašo prebavo.

HRUŠKA + POMARANČA + ČILI

Za en napitek potrebujete: 70 g zmlete hruške, 30 ml pomarančnega soka, ščepec čilija in 150 ml mineralne vode. Čili pospešuje prekrvitev, zmanjšuje utrujenost in izboljšuje koncentracijo.

JABOLKO + LIMONA + INGVER Za en napitek potrebujete: 50 ml 100-odstotnega jabolčnega soka ali pire zmletega jabolka, sok polovice limone, 200 ml vode in ščepec posušenega ali sveže naribanega ingverja.

GOZDNI SADEŽI + META

Za en napitek potrebujete: 150 g zmletega gozdnega sadja in 50 ml ohlajenega čaja sveže mete. Meta bo ublažila bolečine in želodčne krče, ki nastanejo pri dehidraciji.

IZOTONIK IZ SVEŽEGA SADJA Za napitek potrebujete: 250 ml sveže iztisnjenega sadnega soka, 250 ml vode in ščepec soli. Osveži in nadoknadi izgubljene elektrolite, minerale in vitamine.

PO ŠPORTNI AKTIVNOSTI Za napitek potrebujete: ¼ skodelice sladkorja, ¼ čajne žličke soli, ¼ skodelice tople vode, ¼ skodelice svežega soka pomaranče, 2 žlici limoninega soka in 4 skodelice hladne vode. Najprej raztopite sladkor v topli vodi, nato dodajte preostale sestavine. Napitek bo po vadbi povrnil izgubljene elektrolite.

IZOTONIK MOHITO

Za 0,5 litra potrebujete: 20 ml sveže iztisnjenega soka limete, 150 ml jabolčnega soka, 330 ml vode, žlico medu, 6 listov mete, ščepec soli. Osvežilen izotonični napitek bo odlično nadomestil čez dan izgubljene minerale in elektrolite.

LIMONA + INGVER

Za napitek potrebujete: 50 ml sveže iztisnjenega soka limone, 3 centimetre na kolobarje narezanega svežega ingverja, 450 ml vode in 3 žlice medu. Kolobarje ingverja vsujte v vodo in pustite čez noč. Nato dodajte sok limone in med. Mešanica nadomesti izgubljene elektrolite in je odlična v boju zoper utrujenost. ZELENI ČAJ + META

Za napitek potrebujete: tri zavoje zelenega čaja, 2 rezini limone, 1 cm sveže korenine ingverja, ki ga naribate, 2 vejici mete in 3 žlice medu, pomešane s 3 žlicami vroče vode. Mešanica je odlična za izboljšanje prebave in čiščenje organizma.

prejšnji članek
Borovnice za močnejše nohte in lepše lase
Zdravje
Borovnice za močnejše nohte in lepše lase
naslednji članek
Alenka Husič dvojno nasrkala
Svet slavnih
Alenka Husič dvojno nasrkala