Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

7 Svet24.si

To so najbolje plačani zvezdniki na svetu

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

Bolnišnica jesenice, jeseniška bolnišnica Svet24.si

Okužena medicinska sestra v jeseniški ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

onur-büyüktopçu Njena.si

Tisti usodni poljub: Igralec je postal TV voditelj...

Zdravilo, ki je pomagalo pri černobilski katastrofi
| Zoran Franc

Zdravilo, ki je pomagalo pri černobilski katastrofi

aronija.jpg, Dreamstime

V teh dneh nas svojimi temno vijoličastimi, skoraj črnimi plodovi aronija že razveseljuje na našem vrtu. Ste vedeli, da jo gojimo šele dobro desetletje?

Temni in majhni vijolični plodovi aronije nas spominjajo na borovnice, le da okus ni tako intenziven in dišeč, temveč bolj kiselkast, morda celo nekoliko trpek. Prihaja iz Severne Amerike, kjer je bila že v zgodovini izjemno cenjena pri Indijancih. Za vzgojo ni zahtevna, saj uspeva tudi pri zelo nizkih temperaturah. V Skandinaviji in Rusiji jo imenujejo sibirska borovnica.

PLODOVI, POLNI ZDRAVJA

Majhne jagode vsebujejo številne vitamine, med katerimi prevladujejo C, E, B2 in B6. Vsebujejo tudi triodstotke bioflavonoidov – delujejo proti plesnim in mikroorganizmom –, antociane in folno kislino. Aronija na telo učinkuje predvsem kot antioksidant. Drobne jagode poskrbijo za zaščito telesnih celic pred propadanjem zaradi prostih radikalov. Antocianska barvila, biofenoli in tanini poskrbijo predvsem za srčno-žilni sistem in ugodno vplivajo na vezivna tkiva. Sestavine so zato priporočljive za vse, ki imajo težave s kapilarami. Aronija je bogata z vitaminom C, ta pa je obstojen samo takrat, ko ima ob sebi še druge antioksidante, ki jih v aroniji ne manjka. Kot zanimivost lahko povemo tudi, da so aronijo uporabljali kot zdravilo med černobilsko jedrsko katastrofo, saj naj bi blažila zdravstvene težave, ki so nastale zaradi radioaktivnosti.

NAČINI PRIPRAVE

Zaradi trpkega in kislega okusa aronija ni priljubljen sadež, sploh med otroki. Zato bo za uporabo potrebnih nekaj predelav, ki bodo izboljšale okus in poskrbele za njeno priljubljenost. Aronije lahko uživate stisnjene v sok, ki mu dodate nekaj medu ali sladkorja in po okusu in željah tudi limoninega ali katerega drugega naravnega soka. Ne pozabite je vmešati v smutije, iz posušenih plodov pa pripravite čaj. Nekaj odličnih receptov lahko preizkusite tudi z našo pomočjo. Ne bo vam žal!

Foto: Dreamstime - herpes.jpg

VITAMIN P

Tako imenovani bioflavonoid pomaga krepiti kapilare, uravnava krvni tlak, pomaga pri okrevanju in celjenju mišic in sklepov ter atritisu. Vitamin P je v sodelovanju z vitaminom C učinkovit tudi pri virusu herpesa, krvavečih dlesnih, menstruacijah in v menopavzi.

ŽELEZO

Aronija vsebuje ogromno železa, ki skupaj z vitaminom C odpravlja težave s slabokrvnostjo. Priporočljivo je, da bolniki, ki trpijo za slabokrvnostjo, dnevno zaužijejo pest aronije na dan.

FOLNA KISLINA

Če iščete naravni vir folne kisline, jo najdete v aroniji. Pomembna je za živčevje in možgane ter zdravo rast. Zato je aronija priporočljiva za uživanje predvsem v času nosečnosti.

ANTIOKSIDANT Zaradi številnih antioksidantov aronija pomaga pri hitrejšem obnavljanju celic in je nepogrešljiv naravni dodatek pri zdravljenju rakastih bolezni.