Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravilo, ki je pomagalo pri černobilski katastrofi

6. 10. 2019; 01.00
Avtor: Zoran Franc
aronija

aronija.jpg foto: Dreamstime

V teh dneh nas svojimi temno vijoličastimi, skoraj črnimi plodovi aronija že razveseljuje na našem vrtu. Ste vedeli, da jo gojimo šele dobro desetletje?

Temni in majhni vijolični plodovi aronije nas spominjajo na borovnice, le da okus ni tako intenziven in dišeč, temveč bolj kiselkast, morda celo nekoliko trpek. Prihaja iz Severne Amerike, kjer je bila že v zgodovini izjemno cenjena pri Indijancih. Za vzgojo ni zahtevna, saj uspeva tudi pri zelo nizkih temperaturah. V Skandinaviji in Rusiji jo imenujejo sibirska borovnica.

PLODOVI, POLNI ZDRAVJA

Majhne jagode vsebujejo številne vitamine, med katerimi prevladujejo C, E, B2 in B6. Vsebujejo tudi triodstotke bioflavonoidov – delujejo proti plesnim in mikroorganizmom –, antociane in folno kislino. Aronija na telo učinkuje predvsem kot antioksidant. Drobne jagode poskrbijo za zaščito telesnih celic pred propadanjem zaradi prostih radikalov. Antocianska barvila, biofenoli in tanini poskrbijo predvsem za srčno-žilni sistem in ugodno vplivajo na vezivna tkiva. Sestavine so zato priporočljive za vse, ki imajo težave s kapilarami. Aronija je bogata z vitaminom C, ta pa je obstojen samo takrat, ko ima ob sebi še druge antioksidante, ki jih v aroniji ne manjka. Kot zanimivost lahko povemo tudi, da so aronijo uporabljali kot zdravilo med černobilsko jedrsko katastrofo, saj naj bi blažila zdravstvene težave, ki so nastale zaradi radioaktivnosti.

NAČINI PRIPRAVE

Zaradi trpkega in kislega okusa aronija ni priljubljen sadež, sploh med otroki. Zato bo za uporabo potrebnih nekaj predelav, ki bodo izboljšale okus in poskrbele za njeno priljubljenost. Aronije lahko uživate stisnjene v sok, ki mu dodate nekaj medu ali sladkorja in po okusu in željah tudi limoninega ali katerega drugega naravnega soka. Ne pozabite je vmešati v smutije, iz posušenih plodov pa pripravite čaj. Nekaj odličnih receptov lahko preizkusite tudi z našo pomočjo. Ne bo vam žal!

herpes.jpg foto: Dreamstime

VITAMIN P

Tako imenovani bioflavonoid pomaga krepiti kapilare, uravnava krvni tlak, pomaga pri okrevanju in celjenju mišic in sklepov ter atritisu. Vitamin P je v sodelovanju z vitaminom C učinkovit tudi pri virusu herpesa, krvavečih dlesnih, menstruacijah in v menopavzi.

ŽELEZO

Aronija vsebuje ogromno železa, ki skupaj z vitaminom C odpravlja težave s slabokrvnostjo. Priporočljivo je, da bolniki, ki trpijo za slabokrvnostjo, dnevno zaužijejo pest aronije na dan.

FOLNA KISLINA

Če iščete naravni vir folne kisline, jo najdete v aroniji. Pomembna je za živčevje in možgane ter zdravo rast. Zato je aronija priporočljiva za uživanje predvsem v času nosečnosti.

ANTIOKSIDANT Zaradi številnih antioksidantov aronija pomaga pri hitrejšem obnavljanju celic in je nepogrešljiv naravni dodatek pri zdravljenju rakastih bolezni.

prejšnji članek
Božansko mehki lasje
Moda&Lepota
Božansko mehki lasje
naslednji članek
Takole s svojim Dejanom uživa Natalija
Svet slavnih
Takole s svojim Dejanom uživa Natalija
#obraziavenija
obraziavenija