favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S kavo proti hudim boleznim

6. 10. 2018; 12.00
Avtor: Bodi zdrava
kava

Kava foto: Pexels

Če spadate med ljubitelje kave, se verjetno pogosto vprašate, koliko kave je preveč kave, ali ste jo danes že spili preveč in kako bo to vplivalo na vaše zdravje. A naj malce ublažimo vaše skrbi: kava ima kar nekaj pozitivnih učinkov na naše zdravje (če jo uživate zmerno, seveda).

Kava naj bi zmanjševala tveganje za Alzheimerjevo bolezen


Skozi preteklo desetletje so mnoge študije dokazale povezavo med pitjem kave in zmanjšanim tveganjem za demenco. Razlog naj bi bil kofein, ki naj bi pospešil delovanje možganov. V manjši študiji med ljudmi s težavami s pomnjenjem se je izkazalo, da so v obdobju od dveh do štirih let demenco večinoma razvili tisti, ki kave niso pili.

Kava naj bi preprečevala Parkinsonovo bolezen


Parkinsonova bolezen prizadene centralni živčni sistem, kar se navzven kaže kot tresavica. Strokovnjaki še vedno ugotavljajo, kateri zunanji in genetski dejavniki vplivajo na razvoj te bolezni, nekatere študije pa že kažejo, da ima pri zmanjševanju tveganja zanjo precej pomembno vlogo kofein. Leta 2017 je bila v zborniku Archives of Medical Science objavljena ugotovitev, ki nakazuje, da pitje zmerne količine kave vpliva na zmanjšano tveganje za razvoj Parkinsonove bolezni. Zakaj je tako, pa znanstveniki še ne znajo pojasniti.

Kava naj bi varovala srce
Dolgo se je bolnikom z nepravilnim ritmom srca odsvetovalo pitje kave, ker naj bi to še poslabšalo njihovo stanje. Nedavne raziskave pa ugotavljajo, da naj bi pitje kave pravzaprav znižalo frekvenco atrijske fibrilacije, tj. nenormalnega srčnega utripa, za trinajst odstotkov. Še več! Ljudje, ki pijejo kavo, naj bi imeli kar za devetnajst odstotkov manj možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni in kar trideset odstotkov manj možnosti, da jih zadane kap.

prejšnji članek
V 15 minutah bo vaša koža mlada, lepa in zdrava!
Moda&Lepota
V 15 minutah bo vaša koža mlada, lepa in zdrava!
naslednji članek
Modrijan na pot kar s sinčkom v nahrbtniku
Svet slavnih
Modrijan na pot kar s sinčkom v nahrbtniku