Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Srbečico in izpuščaje pogosto povzročajo detergenti

9. 5. 2021; 03.00
Avtor: T.D.
srbečica dermatitis

Manjše srbečice in izpuščaji so del življenja. Pridejo in gredo, ne da bi kdaj izvedeli, kaj jih je spodbudilo. foto: Profimedia

Najprej ugotovite, kaj točno vam povzroča težave s kožo.

Lahko so posledica stresa, stika z določenimi rastlinami in živalmi, lahko posledica hrane, aditivov v njej, oblačil, čistil, kozmetike in vseh preostalih stvari, ki pridejo v stik s kožo. Če se taki izpuščaji pojavijo, jih namažite z antihistaminikom in poskušajte ugotoviti, s čim ste prišli v stik. Pri tem vam lahko nekoliko pomaga mesto na telesu, kjer je izpuščaj. Če je pretežno na nogah, ste lahko oplazili kakšno travo. Če na dlaneh in rokah, gre lahko za čistila ali detergent. Če je po tistem delu telesa, ki ga ne pokrivajo oblačila, gre lahko za alergijo na sonce.

Alergeni, ki jih zaužijemo ali vdihnemo, se navadno kažejo na trebuhu in hrbtu. Pozorni pa bodite, kadar se reakcija pojavi takoj po zaužitju hrane ali zdravil, če pa jo spremljajo močna srbečica ter oteženo dihanje in požiranje, je treba takoj obiskati zdravnika, saj gre lahko za alergijsko reakcijo. 

prejšnji članek
Vas muči slabokrvnost?
Zdravje
Vas muči slabokrvnost?
naslednji članek
Čili v kozmetičnih izdelkih?
Moda&Lepota
Čili v kozmetičnih izdelkih?