Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Če buča greni, je ne jejte!

16. 10. 2019; 03.00
Avtor: Vesna M
buče, bučke

Grenkih bučk ne jejte! foto: Thinkstock

Morda se vam je že pripetilo, da ste kupili prav lepo bučo, bučko ali kumaro, a med pripravo ugotovili, da ima grenak okus. Naj poudarimo, da morate takšen plod zavreči, saj ni primeren za uživanje.

Bučke, buče in kumare so kakopak zelo zdrava zelenjava iz družine Cucurbitaceae, ki naj se le znajde na vašem krožniku, zlasti če je zrasla na domačem vrtu. Pri kupljenih plodovih, ki prihajajo iz tujih krajev, pa je potrebno nekoliko več pozornosti.

Ste se kdaj vprašali ali so buče, bučke in kumare, ki grenijo, užitne in ali jih je modro pripraviti navkljub neprijetnemu okusu? Nenazadnje ste plodove šele kupili, morda pa bo toplotna obdelava okus omilila. V odgovor na te misli, naj odločno odkimamo. Pa kar preverimo, zakaj se uživanje odsvetuje …

Zakaj plodovi grenijo?

Do grenkega okusa omenjenih plodov pride zaradi tvorbe naravnih toksinov triterpenoidov iz skupine kukurbitacinov. Višje vrednosti omenjenih toksinov so prisotne zlasti v nekaterih divjih vrstah, ki jih ni v naših krajih, medtem ko jih je v domačih vrstah izjemno malo.

Imate radi buče? foto: Pexels

Pozor, pride lahko do zastrupitve

Ob zaužitju plodov z višjo vrednostjo toksinov lahko nastopi zastrupitev. V kolikor pride do slednjega, bolnik občuti slabost, pestijo ga krči v trebuhu in diareja, prisotno pa je tudi bruhanje.

Da bi se neprijetnostim izognili, vam torej svetujemo, da grenkih plodov iz družine Cucurbitaceae ne uživate. Ob tem naj dodamo, da mednje spadajo tudi lubenice in melone.

Prijazni nasveti

- V kolikor buče gojite v domačem vrtu, pazite, da v njihovi bližino ne boste umestili okrasnih buč. Vrsti se namreč lahko križata, tako bodo pričele greneti tudi navadne bučke.

- Buče in bučke v hladilniku hranite največ teden dni.

- Za skladiščenje pripravite zelo zrele buče.

Učinkovine v hokaido buči vplivajo na zdravje oči

foto: Pexels

prejšnji članek
Popestrite svojo vadbo
Zdravje
Popestrite svojo vadbo
naslednji članek
Zgodba enega največjih športnikov vseh časov tudi na gledaliških odrih
Svet slavnih
Zgodba enega največjih športnikov vseh časov tudi na gledaliških odrih
#nasazenazenska
nasazenazenska