Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so posledice prenizke telesne aktivnosti

29. 10. 2018; 02.00
Avtor: V. M. / STA
gledanje tv

Se dovolj gibate? foto: Pixabay

Pa vi, se dovolj gibate? Preverite, kakšne so posledice, če si raje kot sprehod privoščite poležavanje na kavču ...

Da je premalo gibanja nezdravo, ni nič novega. Da je z zdravstvenega vidika tako zelo problematično, kot kažejo najnovejše raziskave, pa je veliko presenečenje: pomanjkanje telesne dejavnosti namreč za nekajkrat bolj povečuje tveganje za smrt kot pa visok krvni tlak, kajenje ali diabetes.

Raziskavo so izvedli na ameriški kliniki Cleveland s sedežem v ameriški zvezni državi Ohio, in sicer v zelo velikem obsegu. V obdobju 13 let so opazovali 122.006 sodelujočih v raziskavi različnih starostnih skupin.

foto: Shutterstock

Vsi sodelujoči so najprej opravili test telesne pripravljenosti, s katerim so jim izmerili kardiorespiratorne zmogljivosti, kot sta delovanje srca in dihanje. Na podlagi rezultatov so jih razdelili v pet različnih skupin, lestvica pa je segala od popolnoma nedejavnih udeležencev raziskave do tistih, ki se izredno veliko ukvarjajo s športom. V naslednjih letih so nato primerjali umrljivost sodelujočih v posamezni skupini.

Raziskava je pokazala, da tisti, ki so nadpovprečno telesno pripravljeni, živijo veliko dlje. Nasprotno so ljudje, ki se zelo malo gibljejo, v opazovanem obdobju umirali s petkrat večjo verjetnostjo. Ta faktor tveganja je po ugotovitvah raziskave višji kot denimo pri kadilcih ali bolnikih z diabetesom. Pri zmerni telesni aktivnosti pa je bila verjetnost za smrt za enainpolkrat večja.

Starost pri tem ni pomembna, saj telesna dejavnost v vsakem primeru pozitivno deluje na zdravje, so zapisali avtorji raziskave. A ob tem so dodali, da se v primeru zadostnega gibanja še posebej podaljša življenjska doba starejših ljudi ter bolnikov z visokim krvnim pritiskom.

prejšnji članek
Pomen rednega pregledovanja dojk
Svet slavnih
Pomen rednega pregledovanja dojk
naslednji članek
Tedenska napoved: Čustvenih rešitev ne pričakujte
Horoskop
Tedenska napoved: Čustvenih rešitev ne pričakujte