Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Previdno: Močerad usoden za manjše pasme psov!

6. 11. 2018; 01.00
Avtor: Vesna Meško
pes v gozdu

Previdno pri potepanju po gozdu. foto: Profimedia

Ste vedeli, da je lahko stik z močeradom usoden za vašega pasjega ljubljenčka? Da bi tovrstne tragične zgodbe preprečili, je prav, da vas seznanimo z informacijami, ki lahko vašemu kosmatincu rešijo življenje.

Tudi vi na sprehodih po gozdu spustite psa iz vrvice, da lahko svobodno uživa med raziskovanjem narave? Veste, zlasti v vlažnih dneh slednje ni ravno modra ideja, saj tedaj na plan pokukajo močeradi, ki so običajno kosmatincem sila zanimivi. Da se radovednost in nedolžna igra ne bo razvila v tragično zgodbo, je prav, da se zavedate, kako nevaren je lahko za psa stik z navidez povsem nenevarno dvoživko.

Smrtno nevaren strup prši tudi do meter daleč

Navadni ali pisani močerad ima po vsem telesu strupene žleze, s katerimi se ščiti pred plenilci, kot so denimo ježi, ptice in lisice. Strup se imenuje Salamandrin, izloča pa ga s pršenjem, v primerih, ko se počuti življenjsko ogroženega.

''Pes se z močeradovim strupom zastrupi tako, da v močerada ugrizne ali ga prime z gobcem, zato močerad vbrizga strup v ustno votlino, strup pa se skozi ustno sluznico zelo hitro in učinkovito resorbira,'' pojasnjuje Špela Vodlan, dr.vet.med iz zagorske veterinarske ambulante Animalija.

Ste vedeli, da je ta repata dvoživka lahko tako nevarna? foto: Profimedia

Kako pravilno ravnati v primeru stika z močeradom?

Salamandrin vpliva na centralni živčni sistem in za manjše živali predstavlja smrtno nevarnost. Medtem ko bi sami ob stiku s sluzjo utrpeli zgolj oteklino in draženje kože, strup za živali, ki so lažje od šest kilogramov pomeni skoraj gotovo smrt.

V kolikor opazite, da je imel pes stik z močeradom, je potrebno izjemno hitro ukrepanje. ''Psu takoj in temeljito sperite usta z vodo, da zmanjšate količino strupa, ki se še ni resorbiral, na to pa ga čim hitreje peljite k najbližjemu veterinarju,'' svetuje dr. Vodlanova.

Psička imejte v gozdu pod nadzorom. foto: Profimedia

Bodite pozorni na ključne simptome

V kolikor stika z močeradom ne bi opazili, lahko na nevarno srečanje nakazujejo simptomi, ki se žal pogosto končajo s smrtjo. ''Znaki zastrupitve se kažejo z drgetanjem,  slinjenjem, hudimi krči in konvulzijami, prihaja do oteženega, agonalnega  dihanja. Za manjše pse je stik z strupom močerada usoden, pri večjih pa, če mu zelo hitro izperemo ustno sluznico, imamo vsaj malo upanja za preživetje. Kljub pomoči smo, zaradi zelo hitrega delovanja strupa, pogosto neuspešni,'' je za naš medij še pojasnila veterinarka.

Mišina zgodba se je srečno končala …

Na veliko nevarnost opozarja tudi lastnica psičke Miše, ki je za las preživela srečanje z navadnim močeradom. K sreči sta jo lastnika nemudoma sprala z obilico vode, nato pa odhitela na veterinarsko urgenco, kjer so jih po dveh urah trepetanja razveselili z novico, da bo kosmatinka preživela. ''Pazite na svoje ljubljenčke, pri nas je šlo za las,'' poudarja Ana.

prejšnji članek
Morske alge v kulinariki?
Zdravje
Morske alge v kulinariki?
naslednji članek
Z Astronavtom v glasbeno medzvezdje
Svet slavnih
Z Astronavtom v glasbeno medzvezdje
#obraziavenija
obraziavenija