loterija loto žogice žrebanje Svet24.si

Zadel šestico in kmalu izvedel, da mu ne bodo ...

surreal-402829 Dobra karma

Ob smrti svoje nevarne želje vzamemo žive s seboj

železniška proga_tiri_vlak_opozorilo Svet24.si

Tragedija na glavni ljubljanski železniški ...

trenirka, reševanje-v-gorah, triglav, športni-copati, podhlajen Svet24.si

FOTO: Tujec tako (ne)opremljen na Triglav, sledili...

smeh Dobra karma

Obstajajo tri besede, ki takoj razkrinkajo lenuha

žagar, arnej Njena.si

Tanja in Arnej presenetila z razkritjem!

kmetija2019 Njena.si

Jan nam je razkril, kaj se dogaja med njima

Naberimo ga za boljše zdravje
| Zoran Franc

Naberimo ga za boljše zdravje

Predvsem je razširjena uporaba plodov, čeprav je za zdravilne namene uporabno skoraj celo drevo., Dreamstime

Ponekod je že presenetil s svojimi debelimi plodovi, ki jih veselo nabirajo tako otroci, za jesensko ustvarjanje, kot starejši, za lajšanje bolečin in pripravo različnih pripravkov, ki so koristni vse leto.

Drevo divjega kostanja najdemo v parkih, ob hišah in gozdnih mejah pa tudi v gozdovih. Mnogi ga sadijo kot okras, ki je v pomladnih mesecih prava paša za čebele, v poletnih mesecih pa poskrbi za prijetno senco. A ne pozabimo na zdravilnost njegovih plodov. 

Foto: Dreamstime - Cvetovi divjega kostanja vam bodo v pomoč pri krepitvi imunskega sistema.

Saponin, flavonoidi in čreslovine 

Če si ogledamo sestavo divjega kostanja, ugotovimo, da je izjemno bogat z učinkovinami, kot so saponin escin, flavonoidi, čreslovine in steroli. V njegovi sestavi so tudi sladkorji, škrob in nekaj olja. Escin, ki ga vsebuje divji kostanj, zmanjšuje poškodbe kapilar, krepi njihove stene in tako ščiti pred nastankom edema. Mazila iz divjega kostanja lajšajo občutek utrujenih nog zaradi zastoja krvi v venah, a to je šele začetek pestre palete njegove uporabnosti.

Kostanje olupimo, narežemo in vsujemo v kad. Prelijemo in penimo. Kopel pomaga ob povečani prostati, revmatičnih obolenjih, ozeblinah in celo pri putiki.

Ozdravimo hemoroide

Kostanjevo mazilo, ki ga načeloma uporabljamo za zdravljenje žilnih obolenj, med katerimi so najpogostejše krčne žile, lahko uporabimo tudi za zdravljenje hemoroidov. Potrebujemo pest divjih kostanjev, ki jih olupimo in nastrgamo ali drobno narežemo ter pražimo na 20 dag svinjske masti. Nato pustimo čez noč. Zjutraj mešanico znova segrejemo, precedimo in nalijemo v sterilne kozarčke. Uporabljamo po potrebi. Če nimate svinjske masti, lahko uporabite tudi kokosovo olje.

Odpravimo krčne žile

Za odpravo krčnih žil se sicer najpogosteje uporablja kostanjevo mazilo, a je odlično tudi olje. Podobno kot pri pripravi mazila kostanje najprej olupimo in nastrgamo, nato pa z njimi do polovice napolnimo steklenico ter prelijemo s kakovostnim hladno stiskanim olivnim oljem. Olje pustimo dober mesec in pol na sobni temperaturi, potem precedimo in prelijemo v manjše stekleničke.