atletinja, tekačica, atletika, tekaška steza Svet24.si

VIDEO: Beloruske oblasti v Tokiu "ugrabile" svojo ...

sveča Svet24.si

BiH ovita v črno: deklica izdihnila v zaklenjenem...

bilal - reuters Svet24.si

500 dni s svojimi telesi ščitile svojo reko pred...

jansa tonin pivec podobnik FB Reporter.si

Satelitske stranke SDS: kdo lahko Janši omogoči ...

janez-janša, sds Necenzurirano

Inšpektorji nad SDS zaradi tabora v Bovcu #foto

Ana Pusovnik Odkrito.si

Ana Posovnik spregovorila o kaznivih dejanjih

Petra Kerčmar 1 Njena.si

Petra Kerčmar aktivna tudi na dopustu

Bučna semena zoper raka in depresijo
| Zoran Franc

Bučna semena zoper raka in depresijo

Bučna semena, Dreamstime

Malo popražena in osoljena niso le odličnega okusa, temveč tudi zdrava, saj vsebujejo ogromno vitaminov, mineralov in drugih fitohranil.

Grizljanje nežno praženih in malce osoljenih bučnih semen je bilo nekoč, sploh na Štajerskem in v Prekmurju, nekaj običajnega. Po navadi so jih ponudili tudi ob obiskih, namesto čipsa ali pa kot prilogo oziroma predjed. A danes to le še redko opazimo, čeprav gre za zelo zdravo razvado. Bučna semena namreč vsebujejo številne koristne snovi, mangan, triptofan, magnezij, fosfor, baker, cink, železo …

V boj z depresijo

Triptofan je odlična pomoč, kadar se spopadate z depresijo. Cink skrbi za krepitev imunskega sistema in pomaga preprečevati osteoporozo, fitosteroli pa znižujejo raven slabega holesterola in dvigujejo raven dobrega holesterola. Raziskava, ki so jo izvedli na britanski univerzi, je celo dokazala, da uživanje bučnih semen prispeva k zmanjšanju tveganja za nastanek rakavih obolenj. V raziskavah so se osredotočili na proučevanje lignanov in njihovo vlogo pri zmanjševanju tveganja za pojav raka dojk oziroma prostate.

Anti, anti, anti …

Skoraj težko je verjeti, kako zdrava so drobna zelena semena. Naj povemo, da so izjemno bogata z antioksidanti, kot so vitamin E, cink in magnezij, in nikakor ne moremo mimo fenolnih spojin. Te so znane po svojem antimikrobnem (zavirajo rast baterij) pa tudi antivirusnem delovanju, prav tako ugodno vplivajo na naše ožilje. Uživanje bučnih semen naj bi tudi uravnavalo raven inzulina in ščitilo ledvice sladkornih bolnikov.

Kako jih uporabljamo

Bučna semena lahko uživate le dobro posušena, a taka imajo za marsikoga precej neizrazit in dolgočasen okus, zato jih pred uživanjem denimo malce prepražite. Dodajte kapljico bučnega olja, kar bo še izboljšalo okus, in ščepec soli. A nikar ne pretiravajte, ne s soljo ne s praženjem. Tako pripravljena semena vas bodo oskrbela s celotnim paketom hranil, ki jih vsebujejo.