osenar Odkrito.si

Kaj se dogaja z Nino Osenar? Pogrešamo jo že ...

jennifer lopez Svet24.si

Pri 49 je pokazala svoje nikoli bolj izklesano ...

zvezda Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 27. 5. do ...

taksi ljubljana Svet24.si

Poklical taksista in izkoristil njegovo ...

76D02321-A027-4E57-AED0-504B9FF1A92F Svet24.si

Ines Erbus: »To je moja droga«

ema lpd Njena.si

Prizadeta Ema v solzah razkrila svojo zgodbo

viljem julijan Njena.si

Slovenski pevec se je zavedno poslovil od sina

Resnična zgodba: 'Tako smo odkrili, da imam hiv'
| V.M.

Resnična zgodba: 'Tako smo odkrili, da imam hiv'

"Bolj kot se informiramo, manj je strahu.", Profimedia

Sebastjan Sitar, ki je okužen z virusom hiv, je za diagnozo izvedel pred dvema letoma po spletu okoliščin. Novica ga je šokirala: "Nisem je pričakoval. Verjetno je nihče ne.'' To je njegova zgodba, tekom katere želi opozoriti, kako pomembno je testiranje in ozaveščanje.

Sebastjan Sitar je opravljal redna testiranja na okužbo z virusom hiv in jesenski izvid je bil še negativen. Nato pa je okoli novega leta zaradi zelo povišane telesne temperature in utrujenosti obiskal osebnega zdravnika, ki je ugotovil, da ima povišane vrednosti jetrnih parametrov in ga napotil na kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Tam so ga testirali tako na okužbo z virusom hiv kot tudi na hepatitis C, oba izvida sta bila pozitivna. Če za okužbo ne bi izvedel takrat, bi se to verjetno zgodilo na naslednjem testiranju čez dva meseca, saj je sledil priporočenemu urniku testiranja. V društvu Legebitra moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, namreč svetujejo, da se testirajo na tri mesece. Kot pravi, je imel redno testiranje "vedno v glavi". "Nič me ne stane, če pridem na testiranje. Že zaradi tega, da sem sam pomirjen. To razumem kot odgovornost do samega sebe in do drugih," je dejal v pogovoru za STA.

Diagnoza ga je šokirala

"Nisem je pričakoval. Verjetno je nihče ne," se spominja. Simptomov takrat namreč ni povezoval z okužbo s hivom. "Nato pa greš čez nekaj faz. Najprej, da se sprijazniš s tem in si rečeš, da ni konec sveta," je izpostavil. Prepričan je, da se vse zgodi z razlogom, zato vedno poskuša najti pozitivno plat. Sedaj dela kot svetovalec v društvu Legebitra, pristaja pa tudi na intervjuje, saj se čuti dovolj opolnomočenega, da spregovori kot oseba s hivom. "Čas je, da damo glas tudi njim," je prepričan.

Foto: Profimedia - Sebastjan Sitar je za diagnozo, kot pravi, izvedel pred dvema letoma po spletu okoliščin.

Potek zdravljenja

S zdravljenjem je začel že na dan diagnoze in od takrat vsak dan ob isti uri vzame dve tableti, kot antibiotike. "Pride v navado, a imam še vedno nastavljeno budilko, ker v tem ritmu življenja, ko si nenehno v pogonu, lahko hitro pozabiš," je dejal.

Ob začetku jemanja zdravila je občutil nekaj stranskih učinkov kot sta slabost in utrujenost, ki sta minili. Na polletnih pregledih na infekcijski kliniki preverijo krvno sliko ter stanje ledvic in jeter. "Če bi bila kakršnakoli odstopanja, bi zamenjali terapijo," je dejal.

Življenje s hivom

"Tako z osebnim zdravnikom kot infektologom imam zelo dobre odnose. Imam tudi osebno številko infektologa in če kdaj kaj potrebujem, lahko z njim vedno vstopim v stik," izkušnje z zdravstvenim sistemom opisuje Sebastjan Sitar. Za potrebno kirurško odstranitev zoba pa je bil naročen zadnji na vrsti. "To je še vedno del stigme, ampak bolje, da te po nekih zastarelih protokolih vzame zadnjega na vrsti, kot da me na licu mesta zavrne zaradi neupravičenega razloga," je bil optimističen.

Ocenjuje, da je spolnost še vedno tabu tema tudi v pogovoru z osebnim zdravnikom. "To je izgubljena priložnost. Če si odkrit do osebnega zdravnika, lahko primeru simptomov posumi in ustrezno ukrepa," je poudaril.

Za diagnozo vedo njegova mama in prijatelji, pa tudi znotraj skupnosti. "Svojega statusa niti ne skrivam. Če me nekdo vpraša, mu to tudi povem," je še dejal. Po njegovem mnenju se načeloma ve, kako se bolezen prenaša, manjka pa ozaveščenosti, da zdravljena oseba hiva ne more prenašati naprej. "Treba je verjeti znanosti, ne pa lastnim predsodkom," je še izpostavil.