rosvita02 Odkrito.si

Priznanje: Rosvita Pesek spregovorila o prepirih z...

Vrtec_3 Svet24.si

Drama v vrtcu: Zalezovala je celo babice in dedke ...

denar evro Petisvet.si

Če ga najdete, ga dobro poglejte! Vreden je več,...

reševanje, volk Svet24.si

FOTO: Misleč, da je pes, so se pognali v ledeno ...

katarina kresal 1 Svet24.si

Nekdanja ministrica Katarina Kresal v vlogi ...

andrej škufca Njena.si

Andrej Škufca svetu predstavil sina Valentina!

Ana Dolinar Njena.si

Ana Dolinar bo spet mamica

Nasveti za december brez stresa
| V.S.

Nasveti za december brez stresa

božični stres, dreamstime

December, še posebej prazniki, naj bi bil prav poseben, magičen. Žal se vse prevečkrat zgodi, da božično vzdušje in pričakovanje nadomestita stres in norenje.

Realna pričakovanja

Filmi, nanizanke in reklame nas vsak dan bombardirajo s podobo idealnega božiča. Prej kot boste sprejeli, da vaša družina, ni družina iz reklame, lažje vam bo. Znižajte svoja pričakovanja, tako do sebe kot do drugih. Nedoseganje visokih, nerealnih pričakovanj vodi v jezo, obtoževanje, krivdo …

Naredite finančni plan

Vzemite si čas, določite koliko lahko v tem času zapravite in se tega držite. Darila, obiski prireditev, druženje s prijatelji … vse ima danes žal svojo ceno. Preprečite, da bi zapravili preveč. Zapravljanje preko zmožnosti vam ne nudi zadovoljstva, temveč spravlja v nepotreben stres in strah pred prihodnostjo.

Foto: profimedia - božič

Poenostavite

Kar se le da, si poenostavite. Namesto, da iščete darila za vsakega družinskega člana posebej, povabite vse skupaj na ogled predstave v novem letu, ali pa na nedeljski zajtrk v enega izmed lokalov. Tako boste ubili dve muhi na en mah, sebi boste prihranili čas za nakupe daril in s svojimi najbližjimi boste preživeli nekaj posebnih trenutkov.

Bodite iskreni

Bodite iskreni do sebe in drugih. Število vabil na različna prednovoletna druženja zna včasih preseči razumne meje. Zato tista, do katerih vam ni, brez slabe vesti zavrnite. Podobno velja za različne družinske tradicije (npr. ogled sprevoda Dedka Mraza, gledaliških predstav …). Če otrokom (ali pa vam) ni do tega, potem se je ne oklepajte, verjetno ste jo prerasli. Brez slabe vesti jo lahko nadomestite s čim novim. Tudi na zabavah brez nepotrebnih izgovorov zavrnite hrano in pijačo do katere vam ni, ali vam celo povzroča težave.