polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Ali so jabolčne pečke strupene?
| V. S.

Ali so jabolčne pečke strupene?

Jabolčne pečke, Profimedia

Odgovor je, da, a skrb, da bi se z njimi zastrupili je odveč.

Jabolčne pečke vsebujejo spojino amigdalin, ki se lahko spremeni v cianovidikovo kislino oz. cianid, zelo strupen, v določeni količini smrten strup. Amigdalin se nahaja v semenih sadežev iz družine rožnic, kamor spadajo marelice, mandlji, češnje, breskve … in predstavlja del kemijske obrambe semena.

Dokler seme ni poškodovano, ni nobene nevarnosti, do spremembe v cianid pride šele, ko pečko pregriznemo. Gre za zelo majhne količine, da bi se pokazali znaki zastrupitve bi morali zaužiti okoli 200 strtih jabolčnih pečk, za smrtno dozo pa še precej več. Ker eno jabolko vsebuje največ 20 pečk, je skrb, da bi se zastrupili z jabolčnimi pečkami popolnoma odveč.