mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Šolarje pestijo gliste: kako prepoznati podančice?

10. 12. 2018; 02.00
Avtor: Vesna Meško
otrok stranišče

Poučite se o tem, kako prepoznati podančice ... foto: Profimedia

Podančice pestijo zlasti otroke, ki obiskujejo šolo. Gre za gliste, ki živijo v prebavilih in povzročajo nemalo nevšečnosti. Kako ugotoviti okužbo?

Podančice so drobne bele gliste, velike približno centimeter. Živijo v prebavilih, pot najdejo vse do zadnjika, kjer oplojene samice v kožne gube izležejo jajčeca. Njihovo gibanje povzroča sila neprijetno srbečico, ki je pravzaprav vzrok za nadaljnje okužbe. S praskanjem zadnjika namreč jajčeca prenesemo v okolje.

''Človek se okuži, ko zaužije jajčeca podančice. Oseba s podančico si ob praskanju zadnjika jajčeca zanese pod nohte, na roke, v spodnje perilo, na posteljnino. Od tod jih prenaša v hrano, na druge predmete, pohištvo. Jajčeca so tudi v hišnem prahu, prenašajo jih hišni ljubljenčki na dlaki, vendar se ne okužijo. Izven gostitelja ostanejo jajčeca kužna do treh tednov. Zlasti jim ustreza vlažno okolje,'' pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Znaki okužbe s podančicami

-Tretjina okuženih nima simptomov okužbe.

-Pogosto: srbečica okrog zadnjika, ki se pojavlja zlasti ponoči.

-Redko: bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje.

Okužba s podančicami imenovanimi enterobius vermicularis. foto: Profimedia

Kako ugotoviti ali ima otrok podančice?

Ob ogledu zadnjika lahko odrasle podančice vidimo s prostim očesom. V kolikor so pokukale na plan – slednje bo lažje vidno, če otrok zadnjik napne.

Da bi okužbo dokazali, je potrebno izvesti naslednji postopek. Z lepilnim trakom (selotejp) odvzemite odtis kožnih gub ob zadnjiku. Trak nato nalepite na čisto stekelce in odnesite v laboratorij. Tam bodo s pomočjo mikroskopa pregledali sledi in potrdili ali ovrgli sum na podančice.

Opomba: Odtis kožnih gub vzemite tekom noči ali zjutraj, pred uriniranjem, odvajanjem blata in umivanjem.

Kako se znebimo podančic?

Nasvetov iz domače lekarne je nemalo, zoper glistavost naj bi denimo pomagal česen, korenčkov sok, papaja, čemaž in drobnjak. A našteto je smotrneje vključiti v prehrano kot pomoč pri preprečevanju ponovnega pojava, nenazadnje gre za okužbo, ki potrebuje zdravniško zdravljenje.

Zdravniki okužbo zdravijo s protimikrobnimi zdravili. V Sloveniji sta dostopni dve enakovredni zdravili mebendazol in albendazol.

prejšnji članek
Pri darilih bodite iznajdljivi
Zdravje
Pri darilih bodite iznajdljivi
naslednji članek
Horoskop: težko se boste izognili ljubosumju
Horoskop
Horoskop: težko se boste izognili ljubosumju