Velik nasmeh Adobe Stock Odkrito.si

Kako na dopustu poskrbeti za zdrave zobe

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za soboto, 24. avgusta

devica Svet24.si

Devica - resda nevsiljiva, a preveč kritična

otrok, vožnja, avto Svet24.si

8-letnik si je od mamice spet "sposodil" avto! ...

andrew Svet24.si

Dokazov o prijateljevanju s sprevržencem vse več

Rok in nika_instagram Najstnica.si

Nika priznala: Rok je bolj privlačen

lucija in josip Njena.si

Lucija: 'Josip ni taksen, kot se predstavlja na ...

V katerih primerih je trpek kaki užiten?
| V.M.

V katerih primerih je trpek kaki užiten?

kaki, Dreamstime

Sorte kakijev uvrščamo na štiri skupine, med katerimi so tudi takšni, ki so užitni ne glede na trpkost, spet druge pa je pred uživanjem potrebno omediti ….

Na prodajnih policah lahko zasledite več sort kakijev, ki pa se med seboj razlikujejo po fazi stanja primernega za uživanje. Na Zvezi potrošnikov Slovenije priporočajo poseganje po mehkih kakijih ali trdih kakijih s semeni. Le ti so običajno lokalno pridelani, ponašajo pa se tudi z več koristnimi antioksidanti.

Ker pa kakije uvršamo na kar štiri skupine, je morda dobro, da se na kratko poučite o fazah zrelosti in primernosti uživanja. Takole pojasnjujejo na ZPS:

1 skupina kakijev

V tehnološki zrelosti so plodovi vedno užitni ne glede na oploditev in prisotnost semen, meso je svetlo obarvano z majhnimi rjavimi madeži. Užitni so trdi, splošno poznani kot kaki Vanilia, kar pa ni sortno ime, temveč se je prijelo kot splošno ime za trdoužiten kaki. Pri nas trdoužitni v omejenem obsegu rastejo kakiji sorte Rojo Brillante, ostali so uvoženi, večinoma za hitrejše zorenje izpostavljeni višjim koncentracijam ogljikovega dioksida.

2 skupina kakijev

Plodovi so ob tehnološki zrelosti užitni le oplojeni, neoplojeni pa so trpki in jih je potrebno omediti. So najpogostejša skupina kakijev v Sloveniji, mednje spada tudi sorta kaki Tipo.

Foto: Profimedia - Trpkost kakiju dajejo tanini.

3 skupina kakijev

Plodovi so ob tehnološki zrelosti vedno trpki ne glede na oploditev, užitni pa so le omedeni.

     4 skupina kakijev

     Plodovi so vedno trpki.

Kako hitro omediti kaki?

''Če želite kaki na hitro omediti, ga zaprite v kartonasto škatlo ali papirnato vrečko skupaj z jabolkom. Jabolka tvorijo zorilni plin etilen, ki bo povzročil, da bodo kakiji prej izgubili svojo trpkost,'' svetujejo na ZPS.