Shonda Rhimes
Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj božični zvezdi odpadejo listi?

13. 12. 2019; 01.00
Avtor: Vesna Meško
Euphorbia pulcherrima

Euphorbia pulcherrima foto: Pixabay

Se vam je že večkrat zgodilo, da ste kupili krasno božično zvezdo, doma pa je rastlina zelo kmalu odvrgla svoje liste in vas tako opomnila, da z njo ne znate ravnati najbolje? Potem pa si le preberite, kakšni so lahko vzroki za slabo počutje in kako ravnati, da vas bo razveseljevala čim dlje časa ...

Božično zvezdo ni tako lahko vzdrževati, zato si nikar ne jemljite k srcu, če vam doslej niso uspevale. Škoduje ji lahko že prepih, na splošno pa je občutljiva tudi na neustrezno temperaturo. Najbolj ji ustreza okoli 20 stopinj Celzija, nikakor pa ne sme biti nižja od 16 stopinj. Če jo boste izpostavili prenizki temperaturi, ji bodo listi odpadli brez venenja. Tudi na previsoke temperature je občutljiva, listi robov ji namreč pričnejo rumeneti, socvetja pa odpadati.

Pa še nismo končali, veste. Pomembna je tudi temperatura vode s katero jo zalivate. Slednja ne sme biti prehladna, zato se držite tega, da jo zalivate s postano vodo sobne temperature. Pri samem zalivanju bodite zmerni, kajti če ji boste prepogosto dotakali vodo, ji bodo listi oveneli, nato pa odpadli. Poleg tega se jo lahko loti koreninska gniloba, ki je prav tako pogost razlog za propad priljubljene rastline. Božična zvezda namreč ne potrebuje močnega zalivanja. Vodo ji dodajajte po potrebi, pri čemer vedno odlijte odvečno vodo iz lončka. Naslednjega zalivanja se lotite šele takrat, ko bo zemlja posušila.

Omeniti velja tudi to, da ne mara suhega zraka, vlaženje bo torej povsem na mestu. A zopet pazite, da se rosenja lotite z mehko vodo sobne temperature. Da se bo v vašem domu počutila zares dobro, ji enkrat na teden namenite še merico razredčenega gnojila. Hvaležna vam bo!

Zakaj božični zvezdi odpadejo listi?

Zakaj božični zvezdi odpadejo listi? foto: Pixabay

prejšnji članek
ZASAVCI: čaka vas nepozaben skok v novo leto!
Svet slavnih
ZASAVCI: čaka vas nepozaben skok v novo leto!
naslednji članek
Zagreta športna navijačica
Svet slavnih
Zagreta športna navijačica