Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste razdraženi? Umirite čustva z mangostinom!

26. 3. 2022; 01.00
Avtor: V.M.
mangostin 2

Mangostin foto: Profimedia

Ste že slišali za tropski sadež mangostin? Če ga boste umestili na svoj jedilnik, boste na svojem psihičnem in fizičnem počutju opazili veliko razliko.

Mangostin je vijoličen tropski sadež, katerega bela sredica po obliki spominja na mandarino. Slednja razvaja s sladkim okusom, ki spominja na okus breskve, jagode in vanilije. Poleg sočne sredice je užiten tudi sicer grenak olupek, izjemno bogat z najmočnejšimi antioksidanti imenovanimi ksantoni. Rdeče vijoličen sadež velja za pravo zakladnico vitaminov in mineralov, vsebuje denimo vitamin C, vitamine skupine B, železo, kalij, fosfor, kalcij, pa tudi ketehinine, polisaharide, kinone in flavonoide.

Zdravju koristni učinki

Uživanje mangostina ugodno vpliva tako na fizično zdravje, kot psihično počutje. Lajša in preprečuje namreč številne bolezni, uravnava čustveno stanje, krepi zalogo energije in pomaga pri topljenju maščobnih oblog.

Mangostin foto: Profimedia

Pomaga pri: uroloških vnetjih, gastritisu, želodčnih in prebavnih težavah, refluksu, artritisu, herniji, bolečinah v mišicah, pri težavah s kandido in alergijami.

Ker uravnava raven kortizola v telesu, ob rednem uživanju pripomore k opaznemu izboljšanju čustvenega počutja in krepitvi z energijo.

Kako do mangostina?

Na trgovinskih policah ga med sadeži nemara ne boste zasledili, ga je pa moč dobiti v obliki sokov, čaja in prehranskih dopolnil, ki vsebujejo prah mletega sadeža.

prejšnji članek
Igralca Sabina Kogovšek in Jernej Čampelj uživata v zasebnosti
Svet slavnih
Igralca Sabina Kogovšek in Jernej Čampelj uživata v zasebnosti
naslednji članek
Joker: To je Marieva skrivnostna pomočnica z žametnim glasom
Svet slavnih
Joker: To je Marieva skrivnostna pomočnica z žametnim glasom
#nasazenazenska
nasazenazenska