Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bolezen, ki prizadane vsako deseto žensko

16. 1. 2019; 01.00
Avtor: K.K.
bolečina

Če bolečina narašča, potem to vsekakor ni dober znak foto: Profimedia

Marsikatera ženska sploh ne ve, da ima endometriozo. Pri drugih ženskah pa ta bolezen povzroča velike težave.

Ednometrioza je bolezen, ki je v Evropi prizadela že več kot 14 milijonov žensk. Pojavlja se celo pogosteje od raka ali spolno prenosljivih bolezni. Ta bolezen je vzrok za bolečine v trebuhu in neplodnost.

In kaj pravzaprav pomeni endometrioza?

Sluznica, ki se nahaja v maternični votlini in bi se morala vsak mesec izločiti z menstruacijo, se lahko pojavi tudi v drugih delih trebušne votline. To imenujemo endometrioza. Vzrok za nastanek še danes ni razjasnjen. Poleg tega je bolezen precej težko odkriti, zato nekatere bolnice sploh ne vedo, da jo imajo. V nekaterih primerih se lahko bolezen diagnosticira z ultrazvočnim pregledom, a je za končno potrditev bolezni in njene obsežnosti potreben laparoskopski poseg. Žal je bolezen tudi pogost vzrok za neplodnost.

Bolečina, ki jo ženska čuti med spolnim odnosom je običajno povezana z različnimi fiziološkimi procesi v rodilih. foto: Profimedia

Kako se zdraviti?

Zdravljenje z zdravili je bilo do sedaj neuspešno. Težava je v tem, da je endometrioza hormonsko pogojena bolezen , zato zdravljenja temeljijo predvsem na umetnem zaustavljanju tvorbe hormona estrogena. Ko jajčniki estrogena ne tvorijo, se tudi težave umirijo. Zato je v menopavzi težav ponavadi konec. Težave se pogosto rešujejo z jemanjem kontracepcijskih tablet, a vendar te bolezni ne zaustavijo ali preprečijo povsem. Žal mora ženska za zdravljenje na operativni poseg, dobra novica pa je, da se je na evropskem trgu pojavilo novo, obetavno zdravilo imenovano Visanne. Zdravilo predvsem pomaga pred ponovno pojavo endometrioze.

prejšnji članek
Zvezdnice prisegajo na ta napitek za lepšo kožo
Zdravje
Zvezdnice prisegajo na ta napitek za lepšo kožo
naslednji članek
Špela Grošelj blesti v zapeljivih kopalkah
Svet slavnih
Špela Grošelj blesti v zapeljivih kopalkah