Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 živil, ki lahko pospešijo glavobol

16. 1. 2022; 03.00
Avtor: K.K.
profimedia-0181883630

glavobol foto: Profimedia

Če trpite za pogostimi migrenami ali glavoboli, verjetno že poznate vzroke, ki jih dodatno pospešijo. Glavobole lahko povzroča veliko faktorjev in ne boste verjeli, med njimi je lahko tudi prehrana, tudi takšna, ki splošno velja za zdravo.

Res je, da je vzrok za nastanek glavobola pogosto težko odkriti, ker na vsakega posameznika vplivajo različni dejavniki. Nekomu lahko odgovarja nekaj, kar drugemu ne. Nikakor pa ne škodi, če poznate tudi vrste prehrane, ki bi se lahko uvrščale med omenjene dejavnike.

  1. ALKOHOL

Splošno znano je, da alkohol kakršnekoli vrste lahko povzroči glavobol, kaj šele pri ljudeh, ki so splošno nagnjeni h glavobolom. Alkohol namreč vsebuje visoko stopnjo aminokisline tiramin, ki je glavni povzročitelj glavobolov, poleg tega pitje alkoholnih pijač vodi v dehidracijo, ki ravno tako povzroča glavobole, zato je ob alkoholu vedno priporočljivo piti tudi vodo.

  1. ČOKOLADA

Čeprav je čokolada zelo cenjena, je žal ravno tako na seznamu prehrane, ki povzuroča glavobole. Tako kot alkohol, tudi čokolada vsebuje tiramin. Potrebo po čokoladi pogosto začutijo predvsem ženske, zaradi hormonskih sprememb med svojim menstrualnim ciklusom. Ko v telesu že tako vlada neravnotežje in dodamo še tiramin, lahko to povzroči glavobol. Če opazite, da vas glava boli, kadar zaužijete večje količine čokolade je čas, da svoje sladke užitke nadomestite s čim drugim.

Tudi čokolada lahko povzroči glavobol foto: Profimedia

  1. UMETNA SLADILA

V zadnjih letoih se sicer pogosto poudarja, da umetna sladila niso priporočjiva za uživanje. In to je lahko še dodaten razlog, da umetnih sladil ne boste več uživali. Res je sicer, da je pogosto tudi dodano hrani in pijači, ki jo kupimo v trgovinah, zato bodite vedno pozorni kaj piše na deklaracijah. Če imate težave z glavoboli je bolj priporočljivo, da si privoščite nekaj pravega sladkorja.

  1. HITRA PREHRANA

Verjetno ni osebe, ki ne bi marala burgerja in pomfrita. A žal ima lahko tudi vaš najljubši meni slabe posledice za vašo glavo. Ojačevalec okusa MSG, sulfati in nitrati so dodatki, ki jih v restavracijah s hitro prehrano pogosto uporabijo, da je hrana bolj okusna in dlje časa ostane sveža, na vas pa lahko pustijo resne zdravstvene posledice. Ravno ti aditivi so tudi povzročitelji glavobolov, zato bodite pazljivi kje kupite svoj hitri obrok.

  1. SOLJENA HRANA

Sem spada tudi hitra prehrana. Natrij je mineral, ki poganja naše telo a na žalost ga pogosto zaužijemo mnogo več, kot je potrebno. Prevelik vnos natrija v telo lahko celo ogroža vaše zdravje in povzroča glavobole. Med drugim preveč natrija v telesu lahko privede tudi do povišanega krvnega tlaka, kar pa lahko vodi do težav s srcem in ožiljem.

prejšnji članek
Špela Miroševič: Ne bom odnehala!
Svet slavnih
Špela Miroševič: Ne bom odnehala!
naslednji članek
Zakaj so probiotiki obvezni?
Zdravje
Zakaj so probiotiki obvezni?