cerar Odkrito.si

Bo zaradi male Maje to počel tudi Miro Cerar?

saturn Svet24.si

Tedenski horoskop: hudoben potencial komaj čaka, ...

Apokaliptična Petisvet.si

Nostradamus videl, kaj nas čaka, s pariško ...

družina Svet24.si

Do subvencije kmalu upravičeni vsi socialno ...

potresi1_fotoReuters Svet24.si

Jutri se bo treslo, bežite!?

Ana Klašnja Njena.si

Ana Klašnja: 'Moj fantek odrašča'

spela gorselj jok Njena.si

Špela Grošelj v solzah zaradi Gregorja

Kaj se zgodi, če pijete onesnaženo vodo?
| V.M.

Kaj se zgodi, če pijete onesnaženo vodo?

V Sloveniji je voda kakovostna., Profimedia

So vas tudi v vašem kraju obvestili o nujnem prekuhavanju vode? V kolikor opozoril ne jemljete resno, lahko ogrozite svoje zdravje. Preverili smo, kakšen vpliv ima na telo uživanje onesnažene vode.

Zaradi vdora poplavne vode v podtalnico ali nastale motnosti na vodnih zajetjih, so vas nemara tudi v vašem kraju obvestili, da voda v gospodinjstvih ni pitna. V kolikor ob tem zgolj zamahnete z roko, naj omenimo, da je površinska voda, ki že ob manjših nalivih zaide v podtalnico, mikrobiološko in kemično onesnažena in vsebuje nevarne mikroorganizme iz odplak in odpadnih voda kanalizacijskega sistema.

Za okužbe in zastrupitve so še posebej dovzetni otroci, nosečnice in starejši. Po zaužitju onesnažene vode se lahko pojavijo naslednje prebavne težave:

-bolečina in napetost v trebuhu

-izraziti krči

-driska

-bruhanje

POZOR: V kolikor sta driska in bruhanje zelo izrazita, lahko slednje brez ustrezne pomoči vodi do nevarne dehidracije.

Foto: Profimedia - Voda naj burno vre 3 minute.

Upoštevajte navodila za prekuhavanje vode

Da bi se izognili zdravstvenim nevšečnostim, torej le upoštevajte opozorila za prekuhavanje vode. Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) narekujejo razkuževanje s 3 minutnim vrenjem. "Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretjazagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom.Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo). Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi," svetujejo na NIJZ.