golavšek novak Odkrito.si

Partner znane Slovenke nepričakovano do bajnega ...

Asteroid Apofis Svet24.si

Letel bo bližje nam kot Luni, Nasa svari pred ...

galaxy-3608029_1280 Petisvet.si

Kaj ste bili pred smrtjo: poiščite svojo letnico...

madeira, avtobusna nesreča2 Svet24.si

FOTO: Avtobus s turisti zdrsnil s ceste in pristal...

mya-lecia naylor Svet24.si

Šok! Umrla je 16-letna televizijska zvezdnica

Jan Plestenjak (3) Njena.si

Nina Pušlar je tako zavrnila Plestenjaka

Tadej Pisek (34) Njena.si

Tadejevo slovo: 'Ni lahko, pogrešal ga bom'

Premagajmo nadležno, boleče vnetje sinusov
| T.D.

Premagajmo nadležno, boleče vnetje sinusov

Zaradi ponavljajočega se kljuvanja v glavi se ne moremo kar odpovedati radostim življenja, raje se s specialistom za bolezni nosu, ušes in grla, otorinolaringologom, posvetujmo o operaciji sinusov., Dreamstime

Sinusi pomagajo uravnavati tlak ob vdihu in izdihu, a kadar se te drobne, sicer pretočne luknjice zamašijo, ujeta sluz povzroči pritisk in topo bolečino ter postane idealno gojišče bakterij in virusov.

Vnetje sinusov je najbolje preprečevati tako, da se izogibamo prehladom, gripi in napadom astme oziroma alergijskega rinitisa. A kaj storiti, če je za preventivo že prepozno in v glavi občutimo kljuvajočo bolečino?

Čudežna mešanica soli in vode

Z močnim imunskim sistemom, katerega skupni imenovalec sta zdrava prehrana in veliko gibanja na svežem zraku, kljubujemo prehladu in preprečimo, da bi iz nosa sploh kaj priteklo. Če se že kaj pocedi, pa pri priči začnimo spirati nosnice s fiziološko raztopino, to namreč verjetnost napredovanja prehlada v vnetje sinusov zmanjša za dve tretjini. Nosnici naj bi si redno, vsako jutro in vsak večer, spirali tudi bolniki z alergijsko astmo oziroma alergijskim rinitisom, saj tudi inhalacijska zdravila bolje učinkujejo, če je nos čist in prehoden. Če pa je nos že pošteno zamašen, najprej uporabimo pršilo ali kapljice, ki ga bodo odmašili in zmanjšali nabreklost sluznice. A previdno z dekongestivi, saj njihova redna oziroma več kot tridnevna uporaba pripomore, da se sinusi še hitreje zamašijo. Suh zrak doma in v službi preprečujmo tako, da na radiator polagamo vlažno krpo, ali pa kupimo vlažilnik zraka oziroma izparilnik.

Foto: Dreamstime - Posoda neti je odlično pomagalo za izpiranje nosu.

Kako si pravilno izpiramo nos

Kupimo si posebno napravo, imenovano posoda neti, ki je videti kot majhna zalivalka za rože, ali pa si pomagajmo z navadno pumpico za nos. Fiziološko raztopino pripravimo tako, da zmešamo četrt žličke soli in četrt litra mlačne, prej prekuhane vode. Nagnimo se nad umivalnik, obrnimo glavo vstran in zlijmo čim več fiziološke raztopine v zgornjo nosnico. Sprostimo se in dihajmo skozi usta, medtem ko tekočina odteka skozi spodnjo nosnico. Izpljunimo tekočino, ki je zašla v usta. Ponovimo tolikokrat, da porabimo vso fiziološko raztopino.