Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

9 pravil pravih vodij

31. 3. 2024; 04.00
Avtor: K. S.
profimedia-0241122899

Vodja foto: Profimedia

Želite tudi vi postati vodja drugih ali nenazadnje boljši vodja lastnega življenja? Potem se držite omenjenih pravil in uspelo vam bo.

Vsi se moramo na eni točki naučiti biti vodja. Med tem ko je smiselno, da ste vsaj vodja svojega življenja, je včasih potrebno po omenjeni funkciji poseči tudi na delovnem mestu ali nenazadnje pri vaših otrocih ali prijateljih.

Nell Derick Debevoise je na spletu podelil svojo izkušnjo z ekvadorskim šamanom, ki mu je razkril glavne trike, kako prevzeti vodstvo in kar je najpomembneje, kako pri tem biti dober. Ni namreč dovolj, da se le okronate za omenjeno pozicijo ampak se morate v njej tudi izkazati.

  1. Potrebno je imeti rutino

Pri tem govorimo o rednih sestankih na določen dan ali o aktivnostih, ki se periodično ponavljajo. Dober vodja zna tudi slaviti zmage, ne pa se osredotočati le na slabosti. Če ste vodja tudi na delovnem mestu, ni niti napačno, da uvedete kakšna skupna kosila, morda skupno jogo, meditacijo, preko katere boste tudi izboljšali počutje v samem kolektivu. Ne glede na aktivnost, naj bo ta del rutine.

  1. Ponavljajte stvari, a uporabite enostavne besede

Čeravno se zdi, da bi naj vsi vedeli, kaj se dela, kaj je skupen cilj, ta lahko v resnici hitro zbledi. Izbirajte besede smiselno in pri tem ne komplicirajte. Ponavljajte, k čemu stremite, kaj kdo dela in podobno. Naj vsi vedno, za kaj se trudijo … naj bo cilj vsem jasno pred očmi.

  1. Opravite svojo nalogo in vodite druge, da naredijo svojo

Tu se gre le za nasvete, spodbudo, ne pa delo namesto njih. Pri tem je potrebno vseeno imeti veliko zaupanja v svoj kolektiv, prijatelje in druge vpletene ter ohranjati zavedanje, da ni vse na vaših ramenih. Dovolite, da vsak opravi svojo nalogo.

  1. Prosite (univerzum) za pomoč in predvsem moč za opravljanje svojega dela

Ne misliti, da ste za vse sami. Prošnja za pomoč in moč je v šamanskem svetu (seveda tudi svetu religije) usmerjena na višje vodstvo, torej Boga, Vir, Univerzum in tako dalje. Vseeno se lahko naveže tudi na iskanje pomoči pri drugih. Ne bodite trmasti po nepotrebnem. Jasno in glasno prosite, kar rabite.

  1. Naj vas vodi ljubezen, a pokažite tudi odločnost, trdnost

Pri vašem delu naj vas po svoje vodi ljubezen do projekta, cilja kot takega. Nič ni narobe, da izrazite tudi svojo ljubečo skrb za ostale v ekipi, a vzporedno jasno tudi postavite meje. Dober vodja se zaveda, da je potrebno na poti biti odločen in trden, a to še ne pomeni, da je surov. Če vas bodo spoštovali, bodo za vas tudi rade volje delali.

  1. Svojo moč uporabljajte transparentno, ne pa je skrivati pred drugimi

Kot šamani delijo svoja znanja (o prednikih, naravi itd), delite svoja znanja tudi vi. Preko tega boste ne le sebe pokazali kot učenega, ampak pomagali drugim. Zakaj bi bilo znanje skrivnost? Če se tako bojite za svoj stol, vam morda niti ne pripada.

  1. Vedno je čas in prostor tudi za zabavo

Vsi se zavedamo, da je potrebno za doseganje cilja kaj narediti. A to še ne pomeni, da mora okolje biti nenehno prežeto s slabo voljo zaradi terminov, nasploh slabo energijo in resnostjo. Smejte se, zabavajte se … če je treba tudi zaplešite. Tako boste vsi boljše volje in pripravljeni na nove podvige.

  1. Vsi potrebujemo pomoč

Prej smo govorili o duhovni pomoči, sedaj pa o konkretno človeški. Vedite, da niste vsevedi in da ni nič narobe, če kdaj zaprosite pomoč tudi koga zunanjega. Kot si šamani (vsak svoj vodja) pomagajo, si pomagajte tudi vi. Vsi potrebujemo kdaj pomoč, predvsem vodstvo.

  1. Sodelovanje olajša delo

Nič, kar je vredno, ni doseženo samostojno. Vedno se mora več členov med sabo povezati, da tvorijo nekaj trdnega. Vedno je vse timsko delo. Ko določite svojo vlogo in vlogo vseh ostalih v projektu, njihove naloge, bo delo opravljeno veliko hitreje in bolj kakovostno. Najdite pomočnike, zaveznike in podpornike ter skupaj ustvarite zgodbo, ki bo drugim za zgled.

prejšnji članek
Gregor Trebušak prebere do 30 knjig na leto
Svet slavnih
Gregor Trebušak prebere do 30 knjig na leto
naslednji članek
Naj vam zgaga ne pokvari dobrega dneva
Zdravje
Naj vam zgaga ne pokvari dobrega dneva