danny Dobra karma

Vedeževalec razkriva: to vas čaka do konca leta ...

profimedia-0573381735 Svet24.si

Se je David Beckham čez noč tako postaral?

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Ekskluzivno razkrivamo! Zakaj Jože Damijan že ...

mraz, zakuhano vino Svet24.si

Inšpektorica Potza: Tako je, na stojnicah bo ...

Dodeljevanje-globe_Vir-Facebook-Gašper-Bizjak Necenzurirano

Lovili sprehajalce z rogljički, v domove ...

Špela Grošelj 2 Odkrito.si

Špela z novo pesmijo "posilila" minljivčke

ljubezen-po-domače Njena.si

Ljubezen po domače: Kaj se je zgodilo, ko so ...

Kako preprečiti razvoj paničnega napada?
| Vesna Meško

Kako preprečiti razvoj paničnega napada?

Tudi vam grenijo življenje panični napadi?, Profimedia

Kdor se spopada s paničnimi napadi, dobro ve, kako nemočnega se človek počuti, ko izgubi nadzor nad lastnimi čustvi in telesom. Čeprav bi si želeli prevzeti vajeti in se spopasti s težavo, žal slednje zaradi reakcije čustev pogosto ni mogoče. Preverimo, kako se lahko poskusite umiriti in zajeziti razvoj paničnega napada.

Panični napadi so lahko zelo neprijetni, zlasti če se odvijejo v javnosti ali ob prisotnosti ljudi, ki so v vas vzbudili nenaden naval močnih občutkov anksioznosti in strahu. Medtem ko bi želeli ukrepati in se primerno odzvati, se znajdete vpeti v vrtinec podivjanih čustev, ki se kažejo tudi na vašem fizičnem stanju.

Kako se počutimo med paničnim napadom?

Pogosti simptomi:

- zmanjkovanje zraka

- stiskanje v grlu

- dušenje, hlastanje za zrakom

- srčni utrip se poveča

- pojavi se omotica

- šibkost v nogah

- vidno polje dojemamo kot prizor iz sanj

- nenadno tresenje ali drgetanje

- potenje

- slabost

- naval vročine ali hladu

- bolečina v prsih

- ščemenje okončin

- močan občutek strahu pred smrtjo

- močan občutek, da boste izgubili nadzor nad seboj

Foto: Profimedia - Poskusite z dihanjem v vrečko.

Kako si pomagati?

V kolikor se zgoraj navedeni simptomi ne pojavijo nenadoma, temveč se razvijejo v obdobju desetih minut, lahko pojav poskušate zajeziti z naslednjimi tehnikami in ukrepi.

V kolikor se bo napad odvil v okolju, kjer se lahko umaknete v zasebnost, potem to nemudoma storite. Najbolje je, da se uležete, zaprete oči in se poskušate umiriti z globokim in pravilnih dihanjem. Misli osredotočite na hiter vdih od trebuha do grla, nato naj sledi počasen izdih od grla, prsnega koša pa vse do zadnjega izdiha iz trebuha. Dihalno vajo ponavljajte 15 minut, ob čemer ostanite ves čas osredotočeni na dihanje. Ne dovolite si, da bi vam misli pobegnile na dogodek, ki je v vas izzval nemir. Dobro je tudi, da popijete kozarec hladne vode, v kolikor se lahko umaknete zgolj v prostor, kjer lahko sedite, pa lahko poskusite s tehniko dihanja v papirnato vrečko.

Če umik v zasebnost ni mogoč, se brž odpravite ven na zrak. Sprehodite se po naravi, opazujte okolico in ob tem izvajajte dihalne vaje. Dobro je, da vas na sprehodu nekdo spremlja, v kolikor bi se prehitro razvila omotica in ostali simptomi, bi bil lahko namreč takšen sprehod nevaren.

Foto: Pixabay - Za vaše dobro počutje se tudi sicer vsak dan odpravite na sprehod v naravo.

Osebe, ki so ob vas, naj bodo mirne, pomirjujoče

Ob paničnih napadih vam bo v veliko pomoč, če bo ob vas oseba, ob kateri se počutite varno. Da bi se umirili in se prepričali/dojeli, da niste v nevarnosti in da bo vse v redu, lahko namreč veliko pripomore oseba, ki vas bo znala pravilno usmeriti in pomiriti. V kolikor boste ob navalu čustev deležni nerazumevanja, nemira in glasnih navodil, kako naj bi se vzeli v roke, se lahko stanje paničnega napada še poslabša.

Bolniki zaradi paničnih napadov ujeti v kletko

Panični napadi lahko bolnikom močno zagrenijo življenje, saj osebe nemalokrat prekinejo z določenimi vsakodnevnimi življenjskimi aktivnostmi. Da bi preprečili pojav paničnega napada, ki ga je po minulih izkušnjah sprožil bodisi prostor, okolje, oseba ali določeno stanje, se tako pričnejo izogibati ljudem, krajem in situacijam, ki v njih izzovejo težko kontrolirano čustveno stanje. Ker je mogoče panične napade odpraviti, je zelo pomembno, da čim prej poiščete pomoč strokovnjaka, ki vam bo pomagal prevzeti kontrolo nad vašim življenjem.