atene saharski pesek
Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske prašne nevihte

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste vedeli? Tako zdravo je uživanje regrata ...

17. 4. 2020; 04.00
Avtor: V.M.
dig_regrat

foto: Shutterstock

Imate radi regrat? Potem pa si ga le privoščite. Uživate ga lahko tudi v obliki čaja, prav slednji bo koristil vsem tistim, ki jih pestijo ledvične težave.

Da je regrat preizkušeno ljudsko zdravilo, nemara vsi dobro vemo. Vsebuje namreč vitamine A, B in C, minerale, veliko kalija, flavonoide, fenolno kislino, sterole, fruktozo, inulin in kumarine. Uživanje regrata ima na telo številne blagodejne učinke, pomaga denimo pri motnjah v delovanju ledvic, pri težavah z mehurjem, pospešuje raztapljanje žolčnih kamnov, krepi delovanje jeter in še in še.

Regratovi listi in korenina vsebujejo grenčino, ki kot močan diuretik pospešuje pretok krvi skozi ledvice, poveča količino seča in pomaga pri izločanju ledvičnega peska. Odvaja namreč vodo, ki se v organizmu nahaja zaradi motnje delovanja ledvic.

regratove korenine foto: Dreamstime

Kako zdravilna je regratova korenika?

Mar regratova korenika res preprečuje razvoj rakavih obolenj? Potencial regratove korenike so na kanadskem onkološkem inštitutu resda prepoznali. Vodja raziskave dr. Hamm je pred osmimi leti pojasnila, da je sicer opaziti izboljšanje pri nekaterih rakavih bolnikih, ki so več mesecev uživali regratov čaj. ''Učinki so kratkotrajni, a menim, da bi bilo izsledkom vredno posvetiti več pozornosti.'' Leta 2010 je nato vlada inštitutu odobrila financiranje študije kliničnih preizkušanj izvlečkov regratove korenike. A sama študija ni potekala na ljudeh, prav tako pa izsledki niso dokazali, da bi lahko izvlečki regratove korenike pozdravili ali popolnoma preprečili razvoj raka.

V tradicionalni medicini se regrat že stoletja uporablja za lajšanje številnih zdravstvenih težav. Laboratorijske študije onkološkega inštituta Windsor so pokazale, da lahko regratov izvleček uniči določene bakterije in mikrobe. Prav tako so ugotovili, da učinkuje proti razvoju raka na debelem črevesju, raka trebušne slinavke, levkemije in celic melanoma, toda poudariti je potrebno, da omenjena študija ni bila izvedena na ljudeh.

prejšnji članek
Ryan Reynolds in Blake Lively pomagala newyorškim bolnišnicam
Svet slavnih
Ryan Reynolds in Blake Lively pomagala newyorškim bolnišnicam
naslednji članek
Za hemofilijo zbolevajo tudi ženske
Zdravje
Za hemofilijo zbolevajo tudi ženske