favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Toliko magnezija potrebujete, da bo vaše telo normalno delovalo

12. 4. 2019; 01.00
Avtor: Vesna Meško
gibanje_odstavek_magnezij

magnezij foto: Revija Zarja

Pri kar 300 procesih, ki se odvijajo v vašem organizmu, sodeluje magnezij. Morda niste vedeli, a prav vsaka celica v človeškem telesu potrebuje magnezij, sicer njeno delovanje slabi. Kaj pa, če ga vašemu telesu primanjkuje?

Potem se lahko slednje še kako pozna na vašem zdravju in dobremu počutju. Gre namreč za enega najpomembnejših mineralov, ki ga telo ne proizvaja samo. Zaradi slednjega in zaradi življenjskih navad, ob katerih ga s prehrano ne vnašamo v zadostnih količinah, telo pomanjkanje nadomešča s črpanjem iz kosti ter izločanjem skozi ledvice.

»Magnezij je mineral (hranilo), ki je ključen za delovanje telesa, saj je pomemben za zdravo živčevje, mišice in kosti, pomaga pri sproščanju energije iz hranil in sodeluje v reakcijah presnove v telesu,« pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in dodajajo, da je bistven pri sintezi ogljikovih hidratov, maščob, nukleinskih kislin in beljakovin, kot tudi za specifične procese živčnega ali srčno-žilnega sistema.

Med najpogostejše simptome sodijo krči v nogah. foto: Dreamstime

Kako se kaže pomanjkanje magnezija?

Če se spopadate s slabim počutjem in mnogimi zdravstvenimi težavami je lahko za nemalo nevšečnosti odgovorno ravno dolgotrajno pomanjkanje magnezija. Pa kar poglejmo, s katerimi simptomi se odraža pomanjkanje tega pomembnega minerala:

-mišični krči (tekom noči, pa tudi čez dan)

-trzljaji (trzanje očesa)

-bolečine v mišicah

-nespečnost

-glavoboli (tudi migrene)

-omotičnost

-bruhanje

-utrujenost, pomanjkanje energije

-občutek nemira

-slaba koncentracija

-vrtoglavica

-motnje v delovanju srca (neredno bitje srca-aritmija)

-preobčutljivost

-depresija

-visok krvni tlak

-izguba apetita

-kožne nevšečnosti (akne, ekcem, luskavica ali rosacea)

V katerih živilih se nahaja magnezij?

Magnezij se nahaja v skoraj vsej temnozeleni listnati zelenjavi, oreščkih, polnovrednih žitaricah, semenih (bučno, sončnično, sezamovo), krompirju, fižolu, bananah, temni čokoladi, figah, grenivkah, papajah, v soji, mesu, mlečnih izdelkih, pa tudi kavi in čaju. »Z aktivnim transportom in enostavno difuzijo se absorbira od 20 do 30 % s hrano zaužitega magnezija. Preseženi magnezij se v prvi vrsti izloča prek ledvic,« povedo na inštitutu.

* Za lažjo predstavo sledite podatkom v preglednici …

Vsebnost magnezija v živilih foto: NIJZ

Koliko magnezija na dan potrebuje naše telo?

Če se posvetite jedilniku, ki bo zajemal jedi in pijače z vsebnostjo magnezija, potem boste lahko dosegli, da bo vaše telo prejelo priporočeno dnevno mero omenjenega minerala. Si pa lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili. Koliko magnezija pravzaprav sploh potrebujemo?

Na NIJZ svetujejo, da je priporočljiv vnos za odraslo osebo od 300 do 350 mg na dan, pri čemer dodajajo, da je zgornja raven vnosa magnezijevih soli iz prehranskih dopolnil, ocenjena na največ 250 mg magnezija dnevno.

-Ženske potrebujejo manj magnezija kot moški.

-Potreba po magneziju je povečana pri nosečnicah, doječih materah, srčnih bolnikih, bolnikih z diabetesom in populaciji starejši od 50 let.

-Športniki in fizično aktivni delavci izločajo magnezij s potenjem – zaradi slednjega je potreba po omenjenem mineralu je večja. Kot beležijo nasveti na prehranskih dopolnilih, naj bi bila potreba od 2 do 3 krat večja.

Priporočena količina foto: NIJZ

prejšnji članek
Nov par na glasbeni sceni
Svet slavnih
Nov par na glasbeni sceni
naslednji članek
Špela Grošelj in Gregor Poljanec skočila po Seks nasvete
Svet slavnih
Špela Grošelj in Gregor Poljanec skočila po Seks nasvete