Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nespečnost v nosečnosti

6. 7. 2020; 03.00
Avtor: A.K.
nespečnost, nosečnost

Nespečnost v nosečnosti foto: Profimedia

Ste noseči in imate težave s spanjem?

Kako rešiti to težavo? Če iščete načine, kako bi se naspali v nosečnosti, še obstaja upanje. 

Težave z nespečnostjo so še posebej pogoste v nosečnosti, več kot 70 odstotkov nosečnic namreč toži o tem. Nespečnost v nosečnosti lahko povzroča več stvari, ki sicer nimajo enakega učinka na prav vse ženske. Nosečnice so pod stresom in imajo tudi drugačne težave, ki še pripomorejo k nespečnosti. To so lahko tesnoba, zgaga, bolečine v hrbtu, zelo žive sanje, hormonske spremembe in stres, ki ga povzroča rastoči trebušček. Poleg jutranjih slabosti so pogosti tudi glavoboli, vrtoglavice in živčnost, ne pozabimo pa tudi na pogostejši obisk toaletnih prostorov. Ko ugotovite, kaj je razlog za vašo nespečnost, ste že korak bližje k še kako potrebnemu spancu. 

Nespečnosti se lahko rešite na povsem enostaven način. Govorimo o sprostitvi. Tesnoba in stres sta dva izmed glavnih razlogov, zakaj ne morete zaspati. Kljub vaši nespečnosti, naj vas pomirimo, zdravje vašega otroka ni ogroženo, se pa nespečnost sčasoma začne odražati na vašem razpoloženju, počutju in zdravju nasploh. 



Meditacija in sproščanje ter prava temperatura
Joga in meditacija sta dve metodi sproščanja in osvobajanja od stresa, ki pomagata mnogim ženskam. Če se ne počutite dovolj dobro, da bi obiskali strokovnjake, ki bi vas vodili pri učenju joge in meditacije, nič ne de. Ni še vse izgubljeno, saj nekatere stvari lahko usvojite tudi sami. Svetovni splet je poln informacij in nasvetov, s katerimi si lahko pomagate tudi začetniki joge. Tudi meditirati se lahko naučite sami. Poleg tega pa so v zadnjem času vse bolj popularne urice npr. joge kar na vašem domu. Vaditeljica joge tako pride k vam domov in vam predstavi vadbo, vas nauči sproščanja in meditacije. 

Nikar pa ne pozabite tudi na pravo temperaturo. Najprej prilagodite sobno temperaturo tako, da se boste v njej dobro počutili, nato pa pospravite prostor, da boste umirjeni in vas okolica ne bo motila. 



Spalnica bi morala biti prilagojena le za spanje. Naj ne bo pretopla ali prehladna, temperatura mora biti ravno pravšnja. Vzmetnica bi morala biti trda in ugodna za ležanje, a ne pretrda, da se zjutraj ne zbudite v še večjih bolečinah kot pred spanjem. Pripravite si pomirjujočo glasbo ali pa predvajajte posnetek šumenja morskih valov, da boste lažje zaspali. Izberite si glasbo, ki vas sprosti in pomiri, ter ne pozabite tudi na sprostitev telesa. Dokler telo ne bo sproščeno, bo tudi naš um razburkan. 

Masaža pred spanjem
Druga preprosta tehnika, ki jo lahko preizkusite, je nežna masaža pred spanjem, da se lažje sprostite. Naj vam pri masaži pomaga partner, da se vse mišice resnično sprostijo. Ne pozabite tudi na masažo nog, ki vas bo z lahkoto sprostila. Tu si lahko pomagate tudi sami. Tudi telovadba vam lahko pomaga pri sproščanju telesa, le bodite pozorni, da je ne izvajate prepozno. S kakršnimkoli športom končajte vsaj tri ure pred spanjem. Pred spanjem se nikar ne naprezajte preveč, saj vas bo adrenalin, ki se ob tem sprošča, držal pokonci in preprečeval spanec. 



Nikar brez vzglavnika
Da bi ublažili bolečine v hrbtu, vam priporočamo, da spite na boku. Pokrčite kolena in mednje namestite vzglavnik. Drugega postavite za hrbet, tretjega pa si lahko podložite pod trebuh za podporo. Zaradi teže trebuha bi spanje na hrbtu lahko privedlo do prebavnih in dihalnih težav, znižanega krvnega tlaka in oviranega krvnega obtoka, kar pa vse povzroča resne posledice na vašem zdravju, zato se temu čimbolj izogibajte. 

Mnogim ženskam ustrezajo tudi nekatera eterična olja, s katerimi lahko izboljšajo kvaliteto spanja, vendar morate najti pravo, da vam bo resnično prijalo. Poskusite lahko tudi zmanjšati količino popitega kofeina, uživajte več zelenjave in sadja ter pijte dovolj vode. Izogibajte se predelani hrani in uživanju hrane nasploh tik pred spanjem. Če boste raziskovali, boste odkrili, da obstaja mnogo metod za pomoč pri nespečnosti v nosečnosti, le ugotoviti morate, katera vam najbolj ustreza.

prejšnji članek
Domači recepti za lajšanje bolečin ob sončnih opeklinah
Zdravje
Domači recepti za lajšanje bolečin ob sončnih opeklinah
naslednji članek
Tedenski horoskop: Hvaležni boste za mir
Horoskop
Tedenski horoskop: Hvaležni boste za mir