Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Premislite, preden kupite živila z otrokom privlačno embalažo!

31. 5. 2019; 03.00
Avtor: V.M.
sladoled

Sladoled foto: Pexels

Strokovnjaki za nutricistiko opozarjajo, da imajo živila z otrokom privlačno embalažo pogosto več sladkorjev, soli in nasičenih maščob. Takšni so izsledki najnovejše raziskave ...

Raziskava Inštituta za nutricionistiko je pokazala, da ima večina živil, ki na embalaži prikazujejo otrokom privlačne elemente, pogosto več sladkorjev, soli in nasičenih maščob. Hkrati so se otrokom privlačni elementi nahajali tudi na živilih z ugodno hranilno sestavo, kar po oceni inštituta kaže, da so tudi na tem področju možne dobre prakse.

V okviru državnega raziskovalnega projekta Sladkor v prehrani so na inštitutu v raziskavi, objavljeni v znanstveni reviji Nutrients, pregledali preko 10.000 živil, ki so bili na slovenskem tržišču leta 2015. Z upoštevanjem priporočil Svetovne zdravstvene organizacije so ugotavljali, kako zdrava so predpakirana živila, ki se ponujajo predvsem otrokom. Največ otrokom privlačnih elementov (npr. junakov iz risank) so zaznali na žitih za zajtrk, sladkarijah in sladoledih, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kaj pa jedo vaši otroci? foto: Profimedia

"Zelo zaskrbljujoč je podatek, da smo za kar 93 odstotkov prehranskih izdelkov, na embalažah katerih smo našli otrokom privlačne elemente predstavljanja živil, ugotovili, da imajo manj ugodno hranilno sestavo. Pri živilih, na katerih na označbi ni bilo elementov predstavljanja otrokom, je bil delež živil z manj ugodno hranilno sestavo nižji, in sicer 73 odstotkov," je v sporočilu pojasnila Živa Lavriša z inštituta za nutricionistiko. Po njenem mnenju bi bila uporaba otrokom privlačnih elementov zelo uporabna pri spodbujanju uživanja bolj zdravih živil pri otrocih.

Igor Pravst z inštituta za nutricionistiko meni, da je nujno spodbujanje živilske industrije h krepitvi spreminjanja sestave živil in izboljševanje hranilne sestave, ne pa zavajajočemu označevanju in oglaševanju. Na drugi strani pa je pomembno tudi ozaveščanje potrošnikov, da preverijo sestavo živil, še posebej, če ta vsebujejo otrokom prijazne grafične elemente. Pri tem jim je po njegovih besedah lahko v pomoč tudi letos predstavljena mobilna aplikacija VešKajJeš, ki jo je po dveh mesecih na telefon naložilo preko 40.000 uporabnikov.

V Sloveniji je oglaševanje živil otrokom delno že regulirano, a le na televiziji. Kot so opozorili na Inštitutu za nutricionistiko, pa rezultati raziskave nakazujejo, da bi bilo podobne omejitve primerno uporabljati širše. Po njihovem mnenju bi bilo take predloge najučinkoviteje sprejeti na ravni celotne Evropske unije.

prejšnji članek
Kopirajte slog Elizabeth Hurley
Moda&Lepota
Kopirajte slog Elizabeth Hurley
naslednji članek
Kaj se v telesu zgodi, ko prenehamo kaditi?
Zdravje
Kaj se v telesu zgodi, ko prenehamo kaditi?