Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj se v telesu zgodi, ko prenehamo kaditi?

31. 5. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
kajenje vpliv

Škodljive snovi v tobačnem dimu, ki ga vdihava kadilec, so vzrok številnih bolezni. foto: Profimedia

V Sloveniji še vedno kadi skoraj četrtina odraslih prebivalcev, se je pa razširjenost kajenja pomembno zmanjšala med mladostniki in mladimi odraslimi. Razmišljate, da bi kajenje opustili? Preverimo, ali lahko popravite nastalo škodo ...

"Že kmalu po opustitvi kajenja telo začne popravljati škodo, povzročeno s kajenjem, koristi opustitve pa se s časom večajo. Zdravje pljuč se začne izboljševati kmalu, po dveh tednih do treh mesecih se začne izboljševati pljučna zmogljivost, po enem do devetih mesecih se zmanjša dražeči kašelj in ublažijo težave z dihanjem, po desetih letih pa je tveganje za smrt zaradi pljučnega raka pol manjše kot pri kadilcu," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer si prizadevajo kadilce spodbuditi k opustitvi kajenja.  Kot poudarjajo, so lahko slednjim v pomoč številne brezplačne oblike pomoči odvajanja od zasvojenosti z nikotinom. "Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju."

Kajenje na presenečenje mnogih (še) ni prepovedano, zato ima vsakdo pravico, da se sam odloči, ali bo obširen seznam tveganj vzel v zakup in nadaljeval s svojim početjem ali ne. foto: Profimedia

Svetovni dan brez tobaka

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod geslom Brez tobaka za zdravje pljuč. Tobačni dim ima hude posledice na zdravje pljuč kadilca in tobačnemu dimu izpostavljenega nekadilca v vseh življenjskih obdobjih.

Brez tobaka za zdravje pljuč

Zdravje pljuč je ključnega pomena za splošno zdravje in dobro počutje, tobačni dim pa vpliva na zdravje pljuč - tako kadilcev kot nekadilcev - po vsem svetu. Grožnja za zdravje pljuč, ki jo povzroča uporaba tobaka in izpostavljenost tobačnemu dimu, upravičuje nadzor na področju rabe tobaka za številne, različne kategorije bolezni. Če želimo doseči zavezo, izraženo v ciljih trajnostnega razvoja Združenih narodov - zmanjšati prezgodnjo umrljivost zaradi nenalezljivih bolezni za tretjino do leta 2030 - mora biti nadzor nad tobakom prednostna naloga. »Nobena stopnja izpostavljenosti tobačnemu dimu ni varna. Najboljši ukrep za preprečevanje bolezni dihal in izboljšanje zdravja pljuč na svetovni ravni je zmanjšanje rabe tobaka in izpostavljenosti tobačnemu dimu. Upad njegove rabe je spodbuden, vendar pa to še ne zadostuje za dosego splošnega cilja, to je 30-odstotnega zmanjšanja razširjenosti rabe tobaka med odraslim prebivalstvom v evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije,« pa zaključuje dr. Aiga Rurane, predstavnica in vodja urada Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji.

kajenje

kajenje foto: Dreamstime

prejšnji članek
Premislite, preden kupite živila z otrokom privlačno embalažo!
Zdravje
Premislite, preden kupite živila z otrokom privlačno embalažo!
naslednji članek
10 krogov za 10 nasmehov: Boste tekli tudi vi?
Zdravje
10 krogov za 10 nasmehov: Boste tekli tudi vi?