dejan vunjak Odkrito.si

Dejan Vunjak ne zmore več

Maja Djukanović Svet24.si

V Srbiji veliko zanimanja za učenje slovenščine

assange2-reuters Petisvet.si

Smrtna kazen za novinarstvo

Rovan Svet24.si

Jože Rovan: »To ni smola, to je nepripravljenost...

nicole Scherzinger Svet24.si

To je telo 40-letne Nicole, ki je prebolela ...

slimjoy naslovna Njena.si

5 preverjenih receptov, kako čim hitreje do ...

miha b Njena.si

Miha Božič po snemanju spoznal posebno dekle

Kako alkohol vpliva na naše telo?
| V.M.

Kako alkohol vpliva na naše telo?

Alkohol tudi škodljiv vpliva na razvoj otroka med nosečnostjo., Pexels

Alkohol vpliva na vse organe in lahko povzroči več kot 200 bolezenskih stanj.

Vsako pitje alkohola je tvegano in lahko pripelje do škodljivih posledic za posameznikovo zdravje. Svetovna zdravstvena organizacija je alkohol celo uvrstila med rakotvorne snovi

Vpliv alkohola na zdravje

Alkohol zavira centralni živčni sistem in s tem vpliva na pozornost, presojo, ravnotežje, koordinacije, pogoste so tudi motnje v spominu in razpoloženju. Prav tako spremeni delovanje hormonov, poškoduje celice in poveča škodo, ki jo povzroča kajenje. Pri velikih popitih količinah alkohola lahko pride tudi do zastrupitve, je za STA pojasnila Maja Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Alkohol vpliva na vse organe in lahko povzroči več kot 200 bolezenskih stanj. Med drugim kvari srčno mišico, vpliva na srčni ritem, zvišuje krvni tlak in maščobe v krvi, povečuje telesno težo ter poveča tveganje za možgansko kap zaradi krvavitve.

Foto: Profimedia - 6 - odstotkov žensk v starosti od 25 do 34 let se opija enkrat do trikrat mesečno ali pogosteje.

Pitje alkoholnih pijač lahko povzroči tudi zasvojenost, prispeva pa tudi k zgodnji umrljivosti. Med najpogostejšimi vzroki zaradi alkoholu neposredno pripisljivih smrti so alkoholna bolezen jeter ter duševne in vedenjske motenje zaradi uživanja alkohola,

Prav tako pitje alkohola povečuje tveganje za nastanek nekaterih vrst rakov. "Že pri pitju manjših količin alkohola se tveganje za raka poveča, predvsem za raka ustne votline, žrela požiralnika, žrela, požiralnika, jeter, debelega črevesa in danke, pri ženskah pa tudi za raka dojke," je opozorila Roškarjeva.