Jenrej Tozon Odkrito.si

Težki časi za Jerneja Tozona: njegovo dekle po ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 16. junija

vesolje Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 17. do 23....

puška Svet24.si

Jože navsezgodaj skrit za grmovjem čakal, da je ...

saša1 Svet24.si

Sašo smo ujeli v objemu še mlajšega moškega!

profimedia-0446249181 Najstnica.si

Nova ljubezen Justina Bieberja

teja perjet-jani jugovic Njena.si

Iskrena izpoved slavne mamice Teje Perjet

Tako alkohol vpliva na razvoj možganov pri mladostnikih
| V.M.

Tako alkohol vpliva na razvoj možganov pri mladostnikih

Pogovore o alkoholu moramo začeti že prej kot v najstniškem obdobju., Dreamstime

Ker je mladostništvo obdobje, ko se možgani intenzivno razvijajo, lahko pitje alkohola v tem obdobju vodi v številne negativne posledice pri mladostniku, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja.

Približuje se konec šolskega leta in počitnice, s tem pa tudi številne zabave, srečanja in drugi dogodki, ki pomenijo priložnost za pitje alkohola. Večina slovenskih 15-letnikov je že pila alkohol, pri čemer jih večina alkohola ne pije redno oziroma vsak teden. Ker je mladostništvo obdobje, ko se možgani intenzivno razvijajo, lahko pitje alkohola v tem obdobju vodi v številne negativne posledice pri mladostniku. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporočajo, da otroci in mladostniki alkohola ne pijejo. 

Vpliv alkohola na razvoj možganov pri mladostnikih

Nedokončan razvoj možganov pri mladostnikih pripomore k temu, da mladostniki težje predvidevajo nevarnosti in posledice svojega vedenja, se vedejo bolj tvegano, preizkušajo novosti in iščejo izzive. Še nedokončan razvoj predelov v možganih, ki so vpleteni v razvoj zasvojenosti, pripomore k temu, da bo mladostnik prej razvil zasvojenost v primerjavi z odraslo osebo. »Zavedati se moramo, da so mladostniki bolj ranljivi za večino učinkov alkohola. Prej ko mladostnik začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave zaradi alkohola,« je povedala dr. Maja Roškar z NIJZ in dodala: »Starši in vsi drugi odrasli predstavljajo pomemben vzgled. Navade staršev in drugih odraslih v zvezi s pitjem alkohola namreč vplivajo na mladostnikov odnos do alkohola in njegovo odločitev za pitje alkohola«.