mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tako alkohol vpliva na razvoj možganov pri mladostnikih

7. 6. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
pitje dreamstime_xxl_3415845

Pogovore o alkoholu moramo začeti že prej kot v najstniškem obdobju. foto: Dreamstime

Ker je mladostništvo obdobje, ko se možgani intenzivno razvijajo, lahko pitje alkohola v tem obdobju vodi v številne negativne posledice pri mladostniku, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja.

Približuje se konec šolskega leta in počitnice, s tem pa tudi številne zabave, srečanja in drugi dogodki, ki pomenijo priložnost za pitje alkohola. Večina slovenskih 15-letnikov je že pila alkohol, pri čemer jih večina alkohola ne pije redno oziroma vsak teden. Ker je mladostništvo obdobje, ko se možgani intenzivno razvijajo, lahko pitje alkohola v tem obdobju vodi v številne negativne posledice pri mladostniku. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporočajo, da otroci in mladostniki alkohola ne pijejo. 

Vpliv alkohola na razvoj možganov pri mladostnikih

Nedokončan razvoj možganov pri mladostnikih pripomore k temu, da mladostniki težje predvidevajo nevarnosti in posledice svojega vedenja, se vedejo bolj tvegano, preizkušajo novosti in iščejo izzive. Še nedokončan razvoj predelov v možganih, ki so vpleteni v razvoj zasvojenosti, pripomore k temu, da bo mladostnik prej razvil zasvojenost v primerjavi z odraslo osebo. »Zavedati se moramo, da so mladostniki bolj ranljivi za večino učinkov alkohola. Prej ko mladostnik začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave zaradi alkohola,« je povedala dr. Maja Roškar z NIJZ in dodala: »Starši in vsi drugi odrasli predstavljajo pomemben vzgled. Navade staršev in drugih odraslih v zvezi s pitjem alkohola namreč vplivajo na mladostnikov odnos do alkohola in njegovo odločitev za pitje alkohola«.

Pri mladostnikih pride do izrazitih vplivov na vedenje in zavest že pri manših količinah popitega alkohola.

Pri mladostnikih pride do izrazitih vplivov na vedenje in zavest že pri manših količinah popitega alkohola. foto: dreamstime

prejšnji članek
S spancem do bikini postave
Moda&Lepota
S spancem do bikini postave
naslednji članek
Vesela novica: Isaac Palma postal očka!
Svet slavnih
Vesela novica: Isaac Palma postal očka!