kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vabljivi otroški balzami vsebujejo kemikalije

18. 6. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
deklica balzam za ustnice

'Večina izdelkov, ki smo jih preizkusili na testu, vsebuje neželene kemikalije.' foto: Profimedia

Ob pogledu na vabljive otroške balzame, ki jih krasijo bleščice ter motivi morskih deklic in samorogov, se otrokom kakopak zasvetijo oči. Pa je nakup tovrstne kozmetike modra odločitev? Takole pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije …

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preverjali ponudbo balzamov za ustnice, ki so namenjeni najmlajšim. Njihove ugotovitve žal niso vzpodbudne, kot poročajo, se v vabljivi embalaži skriva manj bleščeča vsebina, saj večina preizkušenih izdelkov vsebuje neželene kemikalije.

Testiranje balzamov za ustnice – samo trije ustrezni

Evropske potrošniške organizacije so preizkusile 66 balzamov za ustnice, ki so namenjeni otrokom in najstnikom. Kot poročajo, so nekateri izdelki vsebovali kemikalije, za katere potrošniške organizacije menijo, da jih v balzamih ne bi smelo biti. Testiranje so sklenili z odločitvijo, da lahko nakup priporočajo zgolj trem preizkušenim izdelkom.

Kako je potekalo testiranje?

»V laboratoriju smo preverili vsebnost mineralnih olj, natančneje mineralnih olj nasičenih ogljikovodikov MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons), POSH (polyolefin oligomeric saturated hydrocarbons) in mineralnih olj aromatskih ogljikovodikov MOAH (mineral oil aromatic hydrocarbons). Prisotnost MOSH, POSH in MOAH v balzamih za otroke je po našem mnenju še posebej problematična, ker imajo otroci nižjo telesno težo in je zato obremenjenost z neželenimi kemikalijami še večja kot pri odraslih,« so pojasnili na ZPS in dodali, da drugih lastnosti izdelkov, ki jih običajno preizkušajo na testih, kot so učinkovitost, uporabniška izkušnja ali označevanje, tokrat niso preverjali.

prejšnji članek
V času vročine poskrbite tudi zase
Zdravje
V času vročine poskrbite tudi zase
naslednji članek
Dvajset let ni poznal svoje hčerke
Svet slavnih
Dvajset let ni poznal svoje hčerke