andrej-plenković
Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z Domovinskim gibanjem?

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kdo potrebuje drage izdelke, če imate doma sodo bikarbono!

2. 8. 2020; 02.00
Avtor: A.K.
Soda bikarbona je lahko tudi odličnonaravno čistilo

Soda bikarbona je lahko tudi odlično naravno čistilo. foto: dreamstime

Sodo bikarbono zagotovo uporabljate pri peki. Morda pa ne veste, da je tudi zelo učinkovito, a hkrati nežno čistilno sredstvo in odličen naravni deodorant. To je ena najbolj vsestransko uporabnih kemičnih spojin. Ima obliko belega kristalnega prahu, je namreč sol s pravilnim kemijskim imenom natrijev hidrogenkarbonat ali natrijev bikarbonat.

Soda bikarbona je odlična pri peki, ker ima podobne lastnosti kot kvas, kar pomeni, da povzroča nastajanje ogljikovega dioksida, ki omogoča fermentacijo sladkorja, zato testo vzhaja. Poleg tega je soda bikarbona poznana tudi po tem, da deluje kot antacid, torej kot zdravilo pri težavah z želodčno kislino.

Zdravljenje zgage in refluksne bolezni 

Zgaga ali refluks kisline je boleč in pekoč občutek v žlički ali za prsnico. Zgago povzroči vračanje želodčne vsebine, predvsem kisline v požiralnik, čemur rečemo gastroezofagealni refluks. Najpogostejši vzroki refluksa so prenajedanje, stres in uživanje mastne ali začinjene hrane. Soda bikarbona je zelo bazična in nevtralizira želodčno kislino. Raztopite čajno žličko sode bikarbone v kozarcu hladne vode in jo počasi spijte. 

Z uporabo sode bikarbone lahko nevtralizirate neprijetne vonjave. foto: dreamstime

Odlično se obnese pri čiščenju umazane in smrdljive plastične posode za hrano

Ostanki hrane v plastičnih posodah pustijo neprijeten vonj. Posodo najprej obrišite s čisto krpo, nato pa sodo potresite po posodi, poškropite z vodo in pustite delovati vsaj 30 minut. Nato jo dobro obrišite s čisto gobico za pomivanje. Trdovratnejše madeže pa boste odstranili tako, da štiri žlice sode zmešate v kozarcu vode in mešanico pustite čez noč stati v posodi.

Z uporabo sode bikarbone lahko nevtralizirate neprijetne vonjave

Nekaj žičk sode bikarbone stresite v skodelico in jo postavite v hladilnik. Soda bo absorbirala močne vonjave hrane, ne da bi vplivala na okus in vonj živil v hladilniku. Soda bikarbona lahko pomaga odpravljati vonjave tudi v vaši omari z oblačili.

Z njo lahko varno očistite sadje in zelenjavo

Če se poleg ostankov škropiv želite znebiti tudi vrhnje, voskaste plasti na sadju in zelenjavi, ju namočite v vodi, ki ste ji dodali sodo bikarbono.

Umazana kuhinja bo spet zasijala

Skoraj vsak umazan kotiček v kuhinji lahko počistite s sodo. Potresite jo po kuhinjskih površinah in zdrgnite z gobico. Deluje kot abrazivno čistilo. Če sodi primešate še limonin sok ali kapljico aromatičnega olja, bo tudi lepo dišalo.

Zamaščeni lonci in ponve

Na zažgano umazanijo potresite sodo in dodajte nekaj žlic vode in nekaj kapljic detergenta za posodo. Pustite delovati 60 minut, nato dobro zdrgnite.

Si želite sveže in dišeče kuhinjske gobice?

Kuhinjske gobice namočite v vodo, ki ste ji dodali sodo bikarbono, da jih osvežite. Tako jih boste lahko uporabljali dalj časa. 

Oblazinjeno pohištvo in preproge

Sodo bikarbono potresite po suhi preprogi ali po oblazinjenem pohištvu, pustite stati 15 minut in nato posesajte. Tako se boste znebili neprijetnega vonja in vlage.

Odstranjuje tudi vonjave psov in mačk

Enako velja za Fidovo najljubše mesto! Potresemo, počakamo 15 minut in posesamo.

Čiščenje otroških igrač

Soda bikarbona je priporočljiva tako pri pranju plišastih igrač kot tudi pri čiščenju in dezinficiranju gumijastih in plastičnih igrač. Ker očisti in dezinficira na naraven način in na igrači ne pusti morebitnih škodljivih kemičnih ostankov, je zelo primerna za čiščenje igračk majhnih otrok, ki si igrače radi vtikajo v usta.

Stena, prekrita s kredo

Ko se umetniška prizadevanja vašega otroka končajo po stenah v stanovanju, ki ste jih pravkar prebarvali, jih rahlo očistite z vlažno gobo, ki ste jo namočili v sodi. 

Prašne plišaste živali

Te nabiralce prahu boste najlažje očistili, če jih položite v veliko plastično vrečko skupaj s skodelico sode bikarbone. Vrečo dobro zatesnite in jo dobro pretresite. Soda pomaga odstraniti prah. Ko igrače zložite iz vreče, jih dobro posesajte. Tako boste z njih odstranili vso umazanijo in prah. 

Pranje perila

Oblačila bodo še čistejša, če boste detergentu dodali sodo. foto: dreamstime

Tako bela kot barvna oblačila bodo še čistejša, če boste detergentu dodali 200 g sode. V kombinaciji s tekočim detergentom pomaga uravnavati ravni pH za čiščenje oblačil.

Plesen v kopalnici bo le še preteklost

Kad, ploščice, umivalnik in zaveso prhe zdrgnite z vlažno gobo, ki ste jo namočili v vodi z dodano sodo bikarbono. Površine morate nato res dobro sprati, da ne ostanejo madeži in lise. Po končanem čiščenju bodo kad, umivalnik, stranišče spet čisti in sijoči.

Zamašen odtok

Zamašen odtok bo preteklost foto: dreamstime

Zamašen odtok lahko preprosto odmašite, če vanj zlijete 125 g sode in 125 ml kisa. Odtok zamašite z vlažno krpo, da brbotajoča zmes ostane v notranjosti. Počakajte pet minut in sperite z vročo vodo. 

Učinkovita je tudi pri potemnelem nakitu

Srebro in zlato se čistita s posebno krpico za nakit, učinkovita pa je tudi pasta iz sode in vode, v razmerju 3 : 1. Pasto nanesite s krpo, ki ne pušča vlaken, z njo nežno podrgnite po nakitu in sperite. 

Pomoč pri odpravi aken 

Ne glede na to, kaj je razlog, da se soočate z aknami, pa si lahko pogosto uspešno pomagate s sodo bikarbono. Najpreprostejša možnost je, da iz sode bikarbone tudi v tem primeru pripravite pasto, torej tako, da ji dodate nekaj kapljic vode. To mešanico nato nanesite na obraz in počakajte približno 15 minut, da se posuši.

Piki žuželk? 

Pasto nanesite trikrat na dan in hitro boste odpravili posledice pika. foto: dreamstime

Soda bikarbona in voda sta odlična rešitev. Pasto nanesite trikrat na dan in hitro boste odpravili posledice pika.

Umazana pečica bo spet zasijala.

Umazana pečica bo spet zasijala. foto: Dreamstime

Odlično se obnese pri čiščenju.

Odlično se obnese pri čiščenju. foto: dreamstime

Soda bikarbona

Soda bikarbona foto: dreamstime

prejšnji članek
Zakaj bi v resnici morali pojesti eno jabolko na dan?
Zdravje
Zakaj bi v resnici morali pojesti eno jabolko na dan?
naslednji članek
Sočen napitek, ki vas bo nemudoma osvežil!
Zdravje
Sočen napitek, ki vas bo nemudoma osvežil!