atomik harmonik Dobra karma

Špelca iz Atomik Harmonik – po neuspešnih ...

meghan markle_kate middleton Svet24.si

Oseba, ki je prizadela Kate Middleton, povezana z ...

jansa-pl Reporter.si

Kdo so obiskovalci kabineta predsednika vlade ...

virus, računalnik Svet24.si

Želijo vas pretentati, da delijo brezplačno ...

ILU20200504_X7R4531 Necenzurirano

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno ...

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Rebeka Dremelj Njena.si

Takšna je bila Rebeka Dremelj pred več kot 30 ...

So te okrogle jagode res strupene?
| Vesna M

So te okrogle jagode res strupene?

Jagode niso strupene, so pa neprijetnega okusa., Profimedia

Pogosto jih lahko zasledite na vrtovih, zelenicah, tudi v podrasti gozdov. Mamljive okrogle jagode so zanimive zlasti otrokom …

Mnoge na prvi pogled spominjajo na gozdne jagode, a ne gre za to vrsto jagodnjaka. Plodovi so večji, izrazito okrogle oblike, že babice pa so glasno opozarjale, da ne smejo nikoli romati v usta, saj gre za strupene jagode. Pa to resnično drži? Preverimo …

Ne gre za sladko gozdno jagodo ...

Rastlina na fotografiji se imenuje indijski jagodnjak (latinsko: Duchesnea indica), izvira iz Jugovzhodne Azije, pri nas jo uporabljamo kot okrasno pokrovno rastlino, primerno za senčna in vlažna rastišča. Od gozdne jagode se razlikuje po rumenih cvetovih, pozornemu očesu pa bo tudi ob pogledu na živordeč plod jasno, da ne gre za priljubljene slastne gozdne sadeže. Jagoda indijskega jagodnjaka je namreč okrogla ter pokončno in ne kimasto rastoča. Prerez jagode razkriva belo sredico, ki se ne ponaša s sladkim, aromatičnim okusom.

Foto: Profimedia - Indijski jagodnjak ima rumene cvetove in izrazito okrogle plodove.

Indijski jagodnjak ni strupen, čeprav so to zelo pogosto poudarjali naši stari starši. Še danes je moč slišati opozorila, ki so se v dobri veri prenašala iz roda v rod. Čeprav gre za neresnične informacije, pa naj vam zaupamo, da vam uživanje plodov kljub temu zagotovo ne bo šlo v slast.

Če ste torej okrogle jagode zaužili, se vam ne bo pripetilo nič hudega, le neprijeten okus v ustih vas bo opominjal, da še zdaleč ne gre za slastne gozdne jagode, temveč zanimivo okrasno rastlino, ki jo je bolje opazovati, kot pa jesti.