dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

Viyaliy Vygranovskiy Svet24.si

38-letnega Youtuberja izziv stal življenja

Zmago Jelinčič, Monika Jelinčič Reporter.si

Bivši sosed o Zmagu Jelinčiču: Nekoč je ...

igor zorčič Svet24.si

Poslanci še ne bodo odločali o Zorčičevi ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

polona-kranjc Njena.si

Nova drama: Šokanten izbruh mirne Polone

sanjski moški-nove tekmovalke Njena.si

Razkrili nove tekmovalke šova Sanjski moški

Kako na dopustu poskrbeti za zdrave zobe
| Katja Kaja Mejač

Kako na dopustu poskrbeti za zdrave zobe

Tudi na dopustu poskrbite za bleščeč nasmeh., Adobe Stock

Vsakdo pozna glavna pravila osnovne ustne higiene, ki poskrbi za to, da so naši zobje vedno zdravi in bleščeči, nasmeh pa vedno širok. Kaj pa storiti, kadar osnovna ustna higiena ni tako zelo dostopna? Kaj takega se velikokrat zgodi prav v času dopustov in potovanj, ko včasih ves dan ne morete poseči po ščetki in zobni pasti.

Včasih morate v povezavi z ustno higieno razmišljati nekoliko vnaprej in potovanje ali dopust načrtovati tudi z mislijo na lastno zdravje. Dolg let z letalom ne bi smel biti ovira pri skrbi za ustrezno ustno higieno, hkrati pa lahko kupite tudi manjši zobno ščetko in zobno pasto, ki ju boste lahko nosili tudi v bolj eksotične kraje. Ne pozabite, da so na voljo tudi zobne tabletke, ki delujejo podobno kot zobna pasta, lahko pa zavzamejo manj prostora v vaših kovčkih. Vseeno se potrudite, da si boste zobe temeljito očistili vsaj dvakrat na dan, zjutraj, ko vstanete, in zvečer tik pred spanjem. V vmesnem obdobju pa si usta po obrokih izberite z vodo, ki bo stanje v ustni votlini nekoliko nevtralizirala, odstranila pa bo tudi morebitne večje tujke, ki bi lahko ostali skriti v prostoru med zobmi in bi od tam negativno vplivali na svojo okolico. 

Foto: Dreamstime - zobna pasta, zobna scetka in zobna nitka

»Na počitnicah se nam lahko zgodi, da ostanemo brez pripomočkov za ustno higieno. Pozabljena zobna pasta je še najmanjša težava, saj sta za zdravje ustne votline najpomembnejša mehansko očiščenje zob in masaža dlesni, ki ju izvajamo z zobno ščetko in nitko ali medzobno ščetko. Če se znajdemo brez njih, je pomembno, da usta po vsaki jedi ali sladki pijači dobro splaknemo z vodo. Ko jo močno požvrkljamo po ustih, odstranimo vsaj večje ostanke hrane,« nam je zaupala doktorica dentalne medicine Tea Bon Gorički, ki na kliniki Juventina s svojim delom ekipe skrbi za lep in zdrav nasmeh svojih pacientov. Ob tem še svetuje: »Zobna nitka je manjši pripomoček in jo lahko imamo vedno s seboj v torbici. Z njo bomo očistili medzobne prostore, torej mesta, ki jih tudi zobna ščetka ne doseže. Enako velja za medzobno ščetko.«

Prehrana je pomembna

Foto: Dreamstime - Limonada s timijanom


Na samo zdravje zob lahko vpliva tudi prehrana, na katero na potovanjih velikokrat tudi nimate popolnega vpliva. Hkrati pa lahko na stanje zob vplivajo tudi nekatera živila, ki jih štejemo med zdrava in so poleti zelo priljubljena, a lahko predvsem pri pomanjkanju ustrezne higiene negativno vplivajo na stanje v ustni votlini. Zato tudi na potovanjih večkrat zaužijte hrano, ki krepi zdravje ustne votline, je bogata z vitamini, minerali, antioksidanti. »Zdrava in ustrezna prehrana ima učinke na celotno telo in seveda tudi na ustno votlino. Pomembno je izogibanjem živilom, ki se lepijo na zobe, sladkim živilom in pijačam (kariogena hrana, polna enostavnih sladkorjev). Tudi kisla živila lahko škodijo zobem, zato naj kozarcu osvežilne limonade sledi splakovanje ust z navadno vodo. S tem nevtraliziramo učinek kislin na zobno sklenino,« dodaja Tea Bon Gorički.

Veliko lahko naredimo že na vsakodnevni ravni, recimo z opustitvijo kajenja, gibanjem v naravi in sproščanjem, saj zmanjševanje stresa prav tako pozitivno vpliva na zdravje vaših zob. Izberite si tudi dobrega zobozdravnika, s katerim boste skupaj naredili načrt potrebnih ukrepov, ki se ga boste morali seveda držati. Predvsem pa se je treba zavedati, da samo štirinajstdnevno potovanje in naključna slabša higiena ne bosta popolnoma uničila vaših zob.

Koristi nasveti 
Pred dopustom obiščite zobozdravnika, predvsem če imate z zobmi kakršne koli težave. Zagotovo si ne želite, da bi te sredi dopusta v tujini postale še izrazitejše. Če nimate vedno dostopa do ustreznih pripomočkov za čiščenje zob, postopek kar se da dobro opravite takrat, ko imate možnost. Ne pozabite na zobno nitko, ki ne bo zavzela veliko prostora, lahko pa izrazito pripomore k boljši higieni. Če veste, da bodo na dopustu težave s higieno, se izogibajte tobaku, alkoholu, sladkim pijačam, kavi in sladkarijam, ki izdatno poslabšajo stanje v ustni votlini, uživajte pa veliko kalcija in vitaminov.