Neca Falk Dobra karma

70 let najbolj znane slovenske rdečelaske

meghan harry new (3) Svet24.si

Oboževalcem gresta že kar pošteno v nos

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Naši levici se je dokončno ...

srečanje janša plenkovič Svet24.si

Po srečanju vrhov Slovenije in Hrvaške: na ...

Aleksandra Pivec Necenzurirano

Prvi kadrovski poraz Aleksandre Pivec

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

marijana-batinić Njena.si

Skrušena Marijana Batinić: 'pretresena sem'

Kaj storiti, če vas ugrizne klop?
| A.K.

Kaj storiti, če vas ugrizne klop?

Kri sesajo samo samice., dreamstime

Sedaj, ko je vročinski val popustil, v gozdu spet kar mrgoli klopov.

Človek klopovega ugriza navadno sploh ne zazna. Preden klop začne sesati, izloči nekaj sline z mešanico snovi, ki ublažijo bolečino in preprečujejo strjevanje krvi. Pri preverjanju je treba biti še posebej pozoren, da klopi ne bodo pritrjeni pod pazduho, dimeljami, ušesom, trebuhom, v lasišču in okoli njega ali med nogami. Če se v nekaj tednih po ugrizu klopa pojavi vročina, izpuščaji ali bolečine, se obvezno posvetujte z zdravnikom.

Foto: dreamstime - Lymska borelioza, ki jo povzroči bakterija borelija iz ugriza klopov je lahko tudi dlan velika rdečina.

Bolezni, ki jih prenašajo klopi

Obstajajo številne vrste bolezni, ki jih prenašajo klopi, med katerimi sta vsekakor najbolj nevarni klopni meningoencefalitis in lymska borelioza, ki spadata med zoonoze, torej bolezni, ki prehajata iz živali na človeka. Klopov ugriz ne povzroča bolečin in tudi na kraju ugriza ni opaziti bolezenskih znamenj. Simptomi prve faze klopnega meningoencefalitisa se pojavijo večinoma od sedem do 14 dni po okužbi. Pojavijo se neznačilne težave, kot so: slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina, glavobol, bruhanje, bolečine v trebuhu in driska. Če se kateri od teh simptomov razvije v nekaj tednih po ugrizu klopa, takoj poiščite zdravnika.

Dlje kot je klopi pritrjena, večja je verjetnost bolezni ali težav, saj daje klopu več časa za odvajanje sline oz. strupov in patogenov v gostitelja. Zdravljenje vsake izpostavljenosti klopom se začne z odstranitvijo klopa.

Uporabite precizne pincete, da zgrabite klopa čim bližje koži.

Klopa zagrabite čim bližje koži in ga s krožnim gibom previdno izvlecite. Ne smete ga obrniti za 90 stopinj, saj mu lahko zlomite vrat, in v telo posledično izloči več morebitnih strupov. Če del klopa ostane v koži in ga ni mogoče odstraniti, takoj obiščite zdravnika. Če pa vam ga je uspelo pravilno odstarniti, očistite mesto ugriza z milom in vodo. Najbolje bo, da klopa po odstranitvi splaknete v stranišče. Klopa nikoakor ne smemo zmečkamo s prsti.

Foto: dreamstime - Uporabite precizne pincete, da zgrabite klopa čim bližje koži.