dreamstime_m_129532071 Odkrito.si

5 barvnih kombinacij, na katere niste pomislili

Nikolaj »Kolja« Barkhatov Svet24.si

VIDEO in FOTO: Triletnega Koljo iskalo več kot ...

plesen Svet24.si

To se zgodi, če živiš v toksičnem okolju!

mladen grgic Svet24.si

Nepričakovano odstranjen s kopališča v ...

sveča, dan žalovanja, magnitogorsk, eksplozija plina Svet24.si

Uroša po devetih mesecih našli pod Kredarico

Cameron Boyce Najstnica.si

Cameron Boyce je pred smrtjo posnel ta video

Nuša in Frenk Derenda Njena.si

Mož Nuše Derenda opazno shujšal

Bodo s kaktusi rešili onesnaževanje planeta?
| STA/V.M.

Bodo s kaktusi rešili onesnaževanje planeta?

Kaktus opuncija, Profimedia

Mehiška znanstvenica je iz kaktusa opuncija razvila novo vrsto biorazgradljive plastike, ki bi lahko vsaj delno prispevala k reševanju problema plastičnih odpadkov

Mehiška znanstvenica Sandra Pascoe, ki je razvila novo obliko biorazgradljive plastike, deluje na univerzi Atemajac Valley v mestu Gudalajara v zvezni državi Jalisco. V tej mehiški zvezni državi bo z letom 2020 začela veljati prepoved uporabe vseh plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki jih ni mogoče reciklirati.

Sandra Pascoe pravi, da kašo, pridobljeno iz kaktusa opuncija, precedijo, da dobijo sok, ki ga nato uporabijo pri izdelavi biorazgradljive plastike. Soku dodajo nestrupene aditive ter pridobljeni material raztegnejo, da dobijo pole. Te nato pobarvajo in pregibajo ter tako oblikujejo različne vrste pakiranja.

Po besedah Sandre Pascoe se namenoma osredotočajo na plastične izdelke, ki nimajo dolge življenjske dobe, kot je embalaža. Hkrati je povedala, da bo njen novi material, ki je sicer še v fazi testiranja, le kaplja v morje v boju proti onesnaževanju s plastiko.

Glede na stanje v proizvodnji industrijske plastike in čas, ki je potreben za proizvodnjo novega materiala, bodo za konkretne spremembe potrebne drugače strategije recikliranja plastike, je še dodala Sandra Pascoe.

Latinska Amerika in Karibi po podatkih v poročilu ZN ustvarita okoli 10 odstotkov vseh svetovnih odpadkov, v svetovnih oceanih pa vsako leto pristane več kot osem milijonov ton plastike.

Da bi se stvari na področju onesnaževanja s plastiko vendarle začele premikati, so se marca letos države članice ZN zavezale, da bodo v naslednjih desetih letih znatno zmanjšale uporabo plastike za enkratno uporabo.